boon.hu video

2024.06.21. 14:00

VAKÁCIÓ! Bezár az iskola, kezdődik a nyári szünet

Ahogy a tanév véget ér, az iskolákban minden tanteremben megjelenik a táblákon a varázslatos szó: VAKÁCIÓ. A diákok izgatottan várják a nyári szünetet, és ennek kifejezésére hagyományosan a táblára rajzolják a vakáció szót.

Bónusné Nánási Regina

Itt a VAKÁCIÓ!

Emlékszel még, milyen VAKÁCIÓ feliratokat készítettetek a tanév utolsó napjaiban? Az ó betű óra volt, a c kifli vagy banán, a v pedig egy nagy gombóc fagyi? Nyolc nappal a tanév vége előtt megkezdtük a tábla elfoglalását. A felkiáltójellel indítottunk, innen haladtunk vissza napról napra. Ezzel jelezve a tanárnak, nincs helye itt már a tanulásnak, a nyári szünetre gyúrunk.

vakáció, felirat, iskola, nyári szünet
Vakáció felirat foglalja el az iskolai táblát a Fazekasban is
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Emojik és kedves rajzfilmfigurák a vakáció feliratban

2024-et írunk és a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is folytatják a hagyományt. De vajon mennyire különböznek a mai gyerekek alkotásai a húsz évvel ezelőtti diákokétól?

A technológiai fejlődés és a digitális kor beköszönte jelentősen megváltoztatta a gyerekek rajzolási és írási szokásait. Húsz évvel ezelőtt a krétás írás volt az egyetlen módja annak, hogy a diákok kifejezzék a nyári szünet iránti örömüket. A feliratot gyakran egyszerűen, de lelkesen írták fel, esetleg kis virágokkal, napocskákkal vagy lufikkal díszítve.

Ma azonban a diákok sokkal több lehetőséggel rendelkeznek a kreativitásuk kifejezésére. Az interaktív táblák és digitális eszközök használatával a „VAKÁCIÓ” felirat megjelenítése is változatosabbá vált. Az okostáblákon színes és mozgó grafikákat is készíthetnek, akár animációkat is beilleszthetnek. A technológia lehetővé teszi, hogy a gyerekek a saját kreatív ötleteiket valósítsák meg, legyen szó színes betűkről, rajzolt figurákról vagy digitális matricákról.

A mai diákok gyakran használnak modern, színes markereket, amelyekkel részletesebb és élénkebb rajzokat készíthetnek. Az emojik és a digitális ikonok is gyakran megjelennek a táblákon, kifejezve a gyerekek modern világban való tájékozottságát. Az interneten elérhető minták és ötletek inspirációt nyújtanak a gyerekeknek, így a „VAKÁCIÓ” felirat gyakran egyedi és személyesebb.

Míg a technológia fejlődése jelentős változásokat hozott, az alapvető öröm és izgalom, amit a vakáció hoz, nem változott. A gyerekek továbbra is lelkesen írják fel a „VAKÁCIÓ” szót, a Fazekas kisdiákok még a hagyományos módszerrel.

Mivel töltik a gyerekek a nyári vakációt?

A nyári vakáció beköszöntével a gyerekek izgatottan várják a szabadságot, amely tele van kalandokkal, pihenéssel és új élményekkel. A vakáció egy olyan időszak, amikor a gyerekek kiszakadnak a mindennapos iskolai rutinból és szabadabban élhetnek. Számos család ilyenkor tervezi a nyaralást, legyen az belföldön vagy külföldön. A tengerparti üdülések, a hegyvidéki kirándulások és a városi felfedezések mind hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez és élményeik gazdagodásához.

A nyári szünet nemcsak a pihenésről szól. Sok gyerek ilyenkor fedezi fel a hobbijait és érdeklődési körét. A különféle nyári táborok, sportesemények és művészeti foglalkozások lehetőséget biztosítanak arra, hogy új készségeket sajátítsanak el, és barátságokat kössenek. Ezek az élmények nemcsak szórakoztatóak, de fejlesztik a gyerekek kreativitását, önbizalmát és társas készségeit is.

A Fazekas 2.c osztályos tanulói is izgatottan várják a szünetet. Lelkesen meséltek nyári terveikről, hová mennek nyaralni, mivel töltik a két szabad hónapot. Az utolsó hét kirándulással, szabadidős programokkal, Fazekas-nappal telt az iskolában. Volt festékfutás, habparti, csillámtetoválás és vásár. Az utolsó napon felkerült a fagyi - vagyis a v betű - is a táblára. Van, akinek hiányozni fog az iskola, de mindenki várja a szünetet. Már jövő héten táborozni mennek. Ági négy táborba is megy ezen a nyáron. Beni kalandtáborral indítja a nyarat. Kevinék Görögországba utaznak, Deniszék a Balatonra mennek. Gabi a kutyusával szeretne sok időt eltölteni, Kristóf és Alíz a számítógépes játékokat részesíti előnyben a szünetben.

Gyereknek öröm, szülőnek fejtörés a vakáció

A szülők számára a nyári szünet egyben kihívást is jelent, hiszen gondoskodniuk kell arról, hogy gyermekeik hasznosan töltsék az időt. Az ideális egyensúly megtalálása a pihenés és a tevékenységek között fontos szerepet játszik. Egy jól megtervezett nyári program, amelyben van helye a szabad játéknak, a családi együttléteknek és az új ismeretek szerzésének, hozzájárul a gyerekek boldogságához és fejlődéséhez.

A vakáció alatt fontos, hogy a gyerekek megfelelően kipihenjék magukat, hiszen az iskolaévet követően szükségük van a regenerálódásra. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne maradjanak teljesen tétlenek. Az aktív kikapcsolódás, mint például a sportolás, kirándulás, vagy akár egy-egy érdekes könyv elolvasása, mind-mind hozzájárulnak a testi és szellemi jólétükhöz.

Hosszú volt ez az év - meséli a diákok tanítója, Melinda néni. A Fazekasban amúgy is mindig sok esemény van egész évben, fellépések, versenyek várnak a gyerekekre. Az idei év még különlegesebb volt, hiszen a 60. születésnapját ünnepelte az intézmény, minden program a jubileum jegyében telt. A tanítók és tanárok ugyanúgy várják a vakációt, mint a gyerkőcök. Kötelező olvasmány nincs, de mindenképp fontos, hogy gyakoroljanak, ismételjenek a szünetben is - javasolja a tanító néni.

 

A nyári szünet egy olyan időszak, amely tele van lehetőségekkel. A gyerekek szabadabban élhetnek, új dolgokat próbálhatnak ki, és élményekkel gazdagodhatnak. A szülők támogatásával és a jól megtervezett programokkal a vakáció nemcsak pihenést, hanem fejlődést és boldog pillanatokat is hozhat a család életébe. Ahogy a gyerekek a táblára írják: "VAKÁCIÓ!", ez az öröm és a szabadság időszaka, amely mindenki számára különleges.

További videós tartalmakért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában