Hamarosan dönthetnek

2024.05.26. 10:00

Kiírták a pályázatot, hogy ki legyen a miskolci színház új igazgatója

Béres Attila színiigazgató már tavaly bejelentette, hogy újraindul a posztért.

Béres Attila, a miskolci színház igazgatója

Fotó: ÉM

Megszűnik a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezetőjének megbízatása a jövő év elején, azaz 2025. január 31-én. Tavaly decemberben Béres Attila már bejelentette, hogy újraindul a posztért. 

Az igazgató 2015 júniusa óta vezeti a teátrumot, azóta számtalan sikeres előadást vitt színre a színház, köztük több díjnyertes produkciót. A színház előadásait nem csak országszerte jegyzik – a színházi kritikusok rendszeresen beszámolnak az előadásokról és méltatják azokat –, több nemzetközi hírű fesztivált is rendeztek az évek alatt. Mindemellett a miskolci közönség is imádja a színházát, az előadások zömére hetekkel korábban elfogynak a jegyek.

A színház kettős finanszírozású, a miskolci önkormányzat mellett a kormány is támogatja, így az igazgató személyéről is kétlépcsős a döntés. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium május 9-én kiírta a pályázatot a poszt betöltésére. Ebben az olvasható, hogy az ügyvezető a teátrumot egyszemélyes felelős vezetőként irányítja. (Az más kérdés, hogy ez Miskolcon egy kicsit másképp működik, öttagú művészeti tanács vezeti a színházat, amelynek vezetője az igazgató, Béres Attila – a szerk.) A kiírás szerint a leendő nyertes 2025. február 1-től 2030. január 31-ig vezeti majd a színházat.

Harminc nap van a benyújtásra

A színiigazgató feladatai közé tartozik a klasszikus és kortárs magyar, valamint színvonalas világirodalmi művek bemutatása, a színház közönségének megtartása, valamennyi korosztály megszólítása, és együttműködés határon túli rendezőkkel. Fontos kritérium a miskolci színjátszás hagyományainak megőrzése, a közönségkapcsolat ápolása, a támogatottság növelése, ezek módjáról be is kell számolnia a pályázatban a posztra jelentkezőnek. 

A pályázatot a minisztérium honlapján való megjelenést követő 30 munkanapon belül kell leadni, a végső határidő számításaink szerint június 21-re esik.
A pályázatokat – a kiírásban ez olvasható – az önkormányzat közgyűlésének köznevelési, kulturális, turisztikai, ifjúsági és sportbizottsága véleményezi, a munkakör betöltéséről a vélemények ismeretében az önkormányzat közgyűlése a következő ülésén dönt.
Ez alapján nagy valószínűséggel még a mostani közgyűlés dönt majd az új igazgató személyéről. A június 9-ei önkormányzati választást követően ugyanis októberig a jelenlegi közgyűlés marad döntési helyzetben, hiszen az új testület csak októberben veszi át, kezdi el a munkáját.

A színház már bejelentette új évadát, klasszikus és kortárs darabok egyaránt lesznek a repertoáron.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában