Érettségi

2024.06.17. 10:22

Így érzik magukat a diákok a középszintű szóbeli érettségi előtt

Az érettségi időszak minden diák számára egy izgalmas és embert próbáló időszak. Öt fiatal útját követjük az érettségi időszakban.

Gárdonyi Edina

Érettségiző diákok Miskolcon

Fotó: Vajda János

Június 5-én elkezdték a szóbeli érettségi vizsgákat: június 12-ig emelt szinten adtak számot tudásukról a diákok. Június 17. és július 3. között pedig a középszintű szóbeli érettségiket kell megszervezni a középfokú oktatási intézményeknek. Az érettségi időszak minden évben komoly megmérettetést jelent a végzős középiskolások számára. Az írásbeli vizsgák után most a szóbelikre kell koncentrálniuk. Korábbi cikkünkben öt diákot kérdeztünk meg arról, hogyan készülnek az érettségire, milyen terveik vannak. Most újra megkérdeztük őket, hogyan érzik magukat az utolsó megmérettetés előtt.

érettségi, középszntű, szóbeli
Béres Emma, Labant Áron, Menyhért Emma Anna, Buzsik Boldizsár és Vaszily Léna 
Fotó: Vajda János

Van, aki kiegyensúlyozottan várja a szóbelit

Labant Áron nem érettségizett emelt szinten, így kevesebb stresszel kellett szembenéznie: „Jól érzem magam. Már túl vagyok az írásbeliken, most pedig a szóbeli vár rám, de bízom benne, hogy jól fog sikerülni” – mondta Áron, aki magabiztosan várja a szóbelit.

Van, aki fáradt, de kitartó

Vaszily Léna számára kimerítő volt a felkészülés, összesen 104 szóbeli tételt kellett megtanulnia. „Nagyon fáradt vagyok, de örülök, hogy van még néhány napom rendezni a gondolataimat, hiszen pénteken fogok szóbelizni” – mesélte Léna, aki még próbálja összeszedni magát a nagy nap előtt.

Akinek már csak két tárgy van hátra

Buzsik Boldizsár június 21-én szóbelizik, amikor már csak a magyar és a testnevelés tárgyak vannak hátra. „Igazából a nehezebb részt letudtam, és már csak a maradékot kell feljebb hozni vagy szinten tartani. Emelt szintű történelemből már voltam szóbelizni, és az jól sikerült” – osztotta meg Boldizsár.

Akad, aki stresszel

Béres Emma csütörtökön fog szóbelizni, és bevallotta, hogy kicsit izgul a vizsga miatt. „Stresszelek egy kicsit, de ez nálam normális. Az emelt szintű érettségit már tavaly tavasszal megcsináltam” – mondta Emma, aki bízik benne, hogy sikeresen veszi az utolsó akadályt is.

Aki túl akar lenni rajta minél gyorsabban

Menyhért Emma Anna pénteken megy szóbelizni, és nagyon fé a vizsgától. „Izgulok, hogy milyen lesz, de várom, hogy végre túl legyek rajta. Történelemből voltam emeltezni. Az írásbeli jól sikerült, és úgy érzem, hogy a szóbeli is” – nyilatkozta Emma Anna.

A vizsga menete

Az emelt szintű szóbeli érettségik eredményét a középszintű szóbeli napján tudják meg a diákok. Az iskolák döntenek a középszintű vizsgák tételeiről, amelyek között lehetnek eltérések. Ezzel szemben az emelt szintű szóbeli érettségi mindenütt egységes volt, a tételcímeket központilag határozták meg.

Mi történik, ha valaki nem jelenik meg a szóbeli vizsgán?

Ha a vizsgázó neki fel nem róható okból – vagyis igazoltan – nem jelent meg a szóbeli vizsgán, akkor az adott vizsgaidőszakban megismételheti a szóbeli vizsgát vagy egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet. Az igazolást az érettségi jelentkezést fogadó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt annak elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha a vizsgázó neki felróható okból – azaz igazolatlanul – nem jelenik meg a szóbeli vizsgán, akkor egy másik vizsgaidőszakban javító vizsgát tehet.

Az eredmények

Az érettségi vizsga eredményéről kiállított dokumentumokat az eredményhirdető értekezleten adják át a vizsgázóknak vagy az általuk meghatalmazott személynek. Az eredményhirdető értekezlet időpontját és helyszínét a jelentkezést fogadó intézmény határozza meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában