Dicsőség

2024.06.17. 08:00

Átadták az idei Szinva Irodalmi Díjakat

A díjazottak: szépirodalom kategóriában Tolnai Ottó, értekező próza kategóriában pedig Havasréti József.

Pap Gyula

Díjazottak és díjalapító

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Megvannak a Szinva Irodalmi Díj idei díjazottjai, adta hírül már korábban az alapítvány kuratóriuma. A zsűri befejezte munkáját, kihirdette, kik kapják az idei díjakat. A díjazottak: szépirodalom kategóriában Tolnai Ottó, értekező próza kategóriában pedig Havasréti József. 

Bereti Gábornak köszönhető a díj létrejötte
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Magánszemély alapította 

Tolnai Ottó Kossuth-díjas szerbiai magyar író, költő, műfordító, a vajdasági magyar irodalom sokoldalú és egyik legkiemelkedőbb alakja. Havasréti József író, kritikus Pécsett él,  oktatói munkája mellett irodalmi és művészeti kritikákat, tanulmányokat ír; cikkei többek között a Jelenkor, a Holmi, a Budapesti Könyvszemle, a Thalassa, a Metropolis folyóiratokban, valamint az Élet és Irodalom és a Magyar Narancs hetilapokban jelentek meg.  

A Szinva Irodalmi Díjat Bereti Gábor magánszemélyként alapította Miskolcon 2020-ban. A díj kezelésére létrejött a Szinva Irodalmi Alapítvány. A díjat évente ötfős zsűri ítéli oda két kategóriában: szépírás és értekező próza. A díjjal kategóriánként 300 ezer forintos pénzjutalom, egy képzőművészeti alkotás, valamint emléklap jár. A korábbi évek díjazottjai: Bazsányi Sándor, Krupp József, Nádas Péter, Rakovszky Zsuzsa, Szvoren Edina, Takács Zsuzsa, Takáts József.  

A díjakat vasárnap adták át az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság székházában. A laudációkat Bárány Tibor és Kőrizs Imre tartotta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában