Siker

2024.04.23. 17:30

Így lettek milliomosok a miskolci elektromos autóbuszok

A környezetbarát járművekkel kétszázmillió forintot spórolt eddig az üzemanyagon a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Szaniszló Bálint

Így ünnepelték az elektromos buszok által lefutott 1 milló kilométert

Forrás: MVK Zrt,

Mérföldkőhöz érkezett a miskolci elektromos buszok üzemeltetése.

A tíz jármű futásteljesítménye 2024. április 21-én, vasárnap elérte az egymillió kilométert. A Zöld Busz Program keretében 2022 augusztusában állt forgalomba tíz, BYD K9UD LF típusú, szóló elektromos autóbusz Miskolcon, melyekkel főként a 3A-s, a 4-es, az 5-ös, a 15-ös, a 21-es, a 24-es, a 29-es, a 39-es és az 1VP jelzésű viszonylatokon találkozhatnak az utasok.  

Miskolc elektromos autóbuszai
Forrás: MVK Zrt.

Az elektromos buszok közlekedtetése során az MVK Zrt. szem előtt tartja, hogy olyan viszonylatokon alkalmazza ezeket a járműveket, ahol üzemeltetésük kedvezőbb a dízel- és a CNG üzemű autóbuszokhoz képest, és olyan fordákban ossza be őket, melyek futásteljesítménye eléri, de nem haladja meg a napi 240-250 kilométert, hogy a hatékonyság jegyében elegendő legyen az egyszeri, éjszakai akkumulátortöltés. 

Csendesek is és jól gyorsulnak az elektromos buszok

Az egymillió kilométeres futásteljesítmény eléréséhez az MVK autóbuszvezetői 57 500 üzemórában szállították az utasokat. Az autóbusz-vezetők kiemelték, hogy szeretnek ezzel a járművel dolgozni. Gyorsan elsajátítható volt vezetéstechnikai szempontból, hogyan kell gazdaságosan vezetni egy elektromos autóbuszt, és a jármű komfortos munkahelyi környezetet biztosít számukra. Az elektromos motor tulajdonságai miatt az autóbusz dinamikusan, jól gyorsul, akár egy elektromos személygépkocsi, menettulajdonságai a városi forgalomra teljesen megfelelnek.  

Az utasok szintén kedvelik az e-buszokat. 

Mindenki szívébe belopta magát a megjelenésével és azzal, hogy ez egy környezetbarát jármű. Szépnek és csendesnek tartják, szeretik a kényelmes utasüléseket, a kifelé nyíló ajtókat, a sok leszállásjelző nyomógombot, és a szokatlanul nagy belmagasságának és a tágas folyosójának köszönhetően komfortos utazást biztosít számukra. A fiatalok pedig különösen kedvelik a buszokon található USB töltőaljzatokat. 

Ezer tonnában mérhető a légszennyezés csökkenése  

Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az elektromos autóbuszok villamosenergia-fogyasztása messze kedvezőbb, mint a dízelüzemű autóbuszokhoz szükséges gázolaj vagy CNG-üzemű autóbuszokhoz szükséges gáz költsége, így az MVK a környezetvédelmi előnyökön túlmenően pénzt is spórol a használatukkal.

A járművek gazdaságosságát jól mutatja, hogy 90 és 100 százalék közötti rendelkezésre állás mellett az alacsonyabb üzemeltetési költségeknek köszönhetően az MVK Zrt. 200 millió forinttal kisebb mértékben terhelte a saját, illetve a város költségvetését a járművek használatával.  

Éjszaka töltik az MVK Zrt. elektromos buszait
Forrás: MVK Zrt.

Az elektromos autóbuszok károsanyagkibocsátás-mentesek, ezért nagymértékben hozzájárulnak a közösségi közlekedés által kibocsátott szén-dioxid és más károsanyagok mennyiségének jelentős csökkenéséhez. Számokban kifejezve, idáig 2734 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátással terhelték a környezetet a miskolci e-buszok. 

További buszok beszerzésére pályáznak 

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. hosszú távú terve, hogy az évtized végére az összes régi, dízelmotoros autóbuszt lecseréli korszerű, környezetkímélő, kényelmes és megbízható járműre. A járműállomány korszerűsítésének főbb mérföldkövei az elmúlt években: 2016-ban 75 darab sűrített földgázüzemű, 2022-ben 10 darab elektromos, 2023-ban pedig 6 darab, szintén CNG üzemű autóbusszal fiatalodott az MVK járműparkja. 

Az MVK Zrt. a járműállomány fejlesztésével kapcsolatos beruházásaival rövid-, közép- és hosszú távon hozzájárul Miskolc fenntartható fejlődéséhez, a város versenyképességének javulásához, hiszen ezekkel a fejlesztésekkel a lakosság életkörülményei, életszínvonala, életminősége jobbá válik, és csökken a városban a károsanyag-kibocsátás.  

Ezen célok elérése érdekében az MVK Zrt. a továbbiakban is pályázni fog elektromos és hidrogén üzemanyagcellás autóbuszokra, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra beszerzésére, kialakítására, üzemeltetésére, mert csak így juthatunk közelebb ahhoz a kiemelten fontos klímapolitikai célhoz, hogy a közlekedés által kibocsátott szén-dioxid mennyisége jelentősen csökkenjen, és javuljon a városban élők, illetve az ide látogatók életminősége.

 

Ezt is tudják a miskolci elektromos buszok

  • A BYD komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező gyártó, több mint 75 ezer elektromos buszuk üzemel világszerte
  • A Miskolc utcáin is közlekedő K9UD LF típus összesen 82 fő szállítására alkalmas
  • A 32 ülőhely mindegyike kapott USB töltőaljzatot, valamint egy kerekesszékeseknek fenntartott helyet is kialakítottak rajta
  • Klímával, valamint külső és belső vizuális, illetve belső hangos utastájékoztató rendszerrel is ellátták a járműveket
  • Minden ajtónál található kamerás utasszámláló berendezés 
  • A szellőztetést oldalanként 2-2 nyitható ablak biztosítja
  • Az utazóközönség biztonságát kamerarendszer növeli
  • A busz padlóburkolata tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában