Környezetkímélő tömegközlekedés

2022.05.26. 12:30

Felsejlik Miskolcon is az elektromos busz kora

A sofőrök után az utasok is tesztelhetik végre a miskolci közösségi közlekedés első teljesen elektromos hajtású autóbuszát.

SZB

Fotó: Bujdos Tibor

Szerdán és csütörtökön a 3A-s autóbuszvonalon, azaz a Repülőtér végállomás és a szirmai Berzsenyi Dániel utca között, pénteken, valamint jövő kedden és szerdán a 4-es vonalon, azaz a Búza tér és Görömböly között és a hétvégén, szombaton és vasárnap 5-ös buszjáratként – Felső-Majláth és Lillafüred között – tesztelhetik a miskolci utasok a BYD K9UB DW típusú elektromos tesztbuszt, amely egy régebbi típusa az idén Miskolcon forgalomba álló modellnek. Érdemes böngészni a menetrendet, mert ingyenesen lehet utazni az elektromos autóbuszon. 

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 10 darab környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású autóbusz, valamint a hozzá kapcsolódó töltő-infrastruktúra beszerzésére nyert támogatást 2021-ben a magyar kormány Zöld Busz projektje keretében. Másfél milliárd forintot jelent a miskolci közösségi közlekedés fejlesztésére adott kormányzati támogatás. 

A környezetvédelem a tét 

A Miskolcnak szánt BYD K9UD LF típusú buszokat már gyártják, és hónapokon belül meg is érkeznek az MVK Zrt.-hez. A kínai BYD egyébként a világ vezető elektromosautóbusz-gyártója, amely eddig több mint 65 ezer akkumulátortechnológiás buszt adott át a világon. 

Az elektromos buszok miskolci forgalomba állításával egyébként leselejteznek 10 darab dízelhajtású, Euro 3-as kategóriájú autóbuszt, melyek eredményeképpen éves szinten több mint 1600 tonna szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg.

(A borítóképen: Ezt a buszt kell keresni a napokban a miskolci utakon | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában