Jönnek az új buszok!

2022.08.20. 07:00

Augusztus 20-án ingyen kipróbálhatók a miskolci elektromos buszok

Még néhány nap és hivatalosan is menetrendi forgalomba állnak az állami támogatással vásárolt környezetkímélő városi buszok.

DZB

Fotó: Vajda János

Miskolc 10 darab új elektromos autóbusza augusztus 20-án 16.30-kor felvonul a Szent István térre, ahol díjmentesen próbálhatják ki az érdeklődők az augusztus végén forgalomba álló járműveket. A buszok 16.45 és 19.15 között öt percenként indulnak az Erzsébet téri autóbuszmegállóhelyről és egy kis kör megtétele után ugyanoda vissza is viszik az utasokat. 

A kormány támogatásával 

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. – Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egyetértésével – tavaly elektromos autóbuszok beszerzésére és az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújtott be pályázatot a kormány által kiírt Zöld Busz Program keretében. A sikeres pályázat eredményeként 10 darab BYD K9UD LF típusú városi, háromajtós, alacsony belépésű, szóló autóbusz beszerzéséről és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúráról szóló szerződést írt alá a BYD Kft.-vel.  

A megállapodás értelmében az MVK Zrt. 2,1 milliárd forintért vásárolta meg az új járműveket és a hozzájuk kapcsolódó töltő-infrastruktúrát. Az állami támogatás összege 1,5 milliárd forint, a város a fennmaradó részt – 600 millió forintot – önerőként fizette a költségvetéséből. 

Cél a fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítása költséghatékonyan, ehhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére is. Az elektromos autóbusz a város környezetének védelmének érdekében hozzájárul a korom, a nitrogén-oxid és a szénhidrogén kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, mint a dízel buszok. 

Az elektromos buszok forgalomba állításával az MVK-nál leselejteznek 10 darab diesel hajtású EURO 3-as kategóriájú autóbuszt, melyek eredményeképpen éves szinten több mint 1600 tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg.  

Magas kényelmű felszerelés 

Az elektromos BYD járművekben 35 ülés található, teljes befogadóképessége 82 fő. Valamennyi autóbusz klimatizált, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával és biztonsági kamerarendszerrel van ellátva. Az MVK többi autóbuszától eltérően, az új elektromos járművekben számos USB port található melyek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon helyezkednek el.  

Az MVK Zrt. telephelyén kialakított töltő-infrastruktúra – szükség esetén – képes valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékig tölteni az egyes járműveket. 

Az új elektromos buszok olyan vonalakon fognak közlekedni, ahol eddig a szóló autóbuszok teljesítettek szolgálatot és amelyeken különösen fontos a környezetkímélő közlekedés.

Az egyik vezető buszgyártó 

A BYD a világ vezető elektromos autóbuszgyártójának számít, amely eddig több mint 65 ezer akkumulátor-technológiás buszt adott át a világon különféle üzemeltetőknek. A konszern jelenleg az egyetlen e-busz-gyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, villanymotorokat, illetve motorvezérlő rendszereket fejleszt és gyárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában