Gyümölcs

2024.03.20. 14:25

Jó baracktermésben reménykednek végre

A korai barack fajták általában március végétől kezdenek virágozni, de idén hamarabb jött a felmelegedés, így már most teljes virágban pompáznak. Vajon okoz-e kárt a korai virágzás esetleges fagy esetén?

Gárdonyi Edina

Fotó: Cseh Gábor

Hetek óta az ilyenkor megszokott átlag felett van a hőmérséklet és pillanatok alatt kirügyeztek, virágoztak a gyümölcsfák is. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő napokban a kora reggeli órákban fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet, a tavaszi fagyok pedig leginkább a barackfákat veszélyeztetik, hiszen ez az egyik legkorábban virágzó gyümölcs.

Nagy az érdeklődés

Vladár Gábor zilizi családi gazdálkodó – aki közel négy hektár területen termel barackot – elmondta a boon.hu-nak, hogy már két hete virágba borultak a gyümölcsfáik, és az elmúlt évek rossz tapasztalatai alapján tartanak a fagyoktól. A tavalyi évben a termés 90 százaléka lefagyott májusban, tavalyelőtt is csak 50 százaléka maradt meg a várható termésnek, így mindent megtesznek, hogy megóvják azt.

Lemosó permettel és – mivel biogazdálkodást folytatnak – mikrobiológiai készítményekkel igyekeznek megóvni a fákat.

© Cseh Gábor
Egyelőre még jó állapotban vannak a virágok 
Fotó: Cseh Gábor

Elmondása szerint utoljára 2021-ben volt jó termésük, így már most nagy az érdeklődés a várható baracktermés iránt, hiszen a kamrák polcai lassan mindenkinél kiürülnek.

Már az ültetéskor figyelni kell

Arra a kérdésre, hogy az, akinek otthoni kertjében van barackfája, hogyan védekezhet, azt válaszolta:

-Ugyanezeket a módszereket tudják kicsiben alkalmazni. A tavaszi fagyok ellen a legtöbbet azzal tehetjük, hogy gyümölcsfa telepítésekor odafigyelünk arra, hogy kevésbé fagyveszélyes helyre, ellenállóbb fajta gyümölcsfát ültessünk.

Reményeik szerint idén a hamarabb érkezett tavasz nem okoz kárt a gazdaságokban, a védekezés mellett az időjárás is kedvezni fog számukra és végre újra bő baracktermésnek örülhet majd mindenki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában