A legkisebbek is ünnepelnek

2024.03.14. 18:19

Évtizedes hagyomány, hogy a miskolci ovisok zászlót visznek Kossuth Lajosnak

Papírzászlók, kokárdák, kismadarak, vitézek és tulipánok tarka kavalkádja díszíti csütörtöktől a miskolci Erzsébet téren található Kossuth-szobrot és környékét.

Galambos Eszter

Óvodások által festett zászlók a Kossuth-szobor talapzatánál

Fotó: Bujdos Tibor

Csütörtök délelőtt nagy nyüzsgés volt az Erzsébet téren, egyik csoport jött a másik után. A miskolci óvodáknál immár több évtizedes hagyomány, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából kilátogatnak erre a helyre. Az ovisok saját kezeikkel készített papírzászlókat, kokárdákat, tulipánokat tűznek le a földbe, ezzel emlékezve az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban történtekre.
„Immár negyven éve dolgozom gyerekekkel, és azóta ünnepeljük március 15-ét. Óvodásaink nagyon szívesen készülődnek sok verssel, mesével énekkel. Most egy gyönyörű tulipánt készítettünk piros-fehér-zöld színekkel, természetesen ezt szúrtuk le, majd énekeltünk, verseltünk Kossuth Lajos szobránál. 

Ovisok nemzetiszín tulipánjai
Fotó: Bujdos Tibor

Most sétálva indulunk vissza az óvodába, közben megnézzük, hogyan van fellobogózva Miskolc. Boldogan fényképezkednek a gyermekek ilyenkor, amit a zárt csoporton belül a szüleik részére felteszünk. A kiscsoportosaink nem jönnek belvárosi sétára, csak az óvoda körül mennek egy kört, és megnézik a fellobogózott házakat” – mondta a helyszínen Gulyás Edit, a Selyemréti Óvoda tagintézmény igazgatója.

Felelevenítik az 1848-ban történteket

Lantos Lászlóné, a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda főigazgató-helyettese is csoporttal érkezett. „Óvodánk gyermekeivel harmadik éve látogatunk el a Kossuth-szoborhoz, hogy méltóképpen tisztelegjünk az 1848. március 15-i forradalom és szabadságharc emlékének. Az elmúlt héten is már az ünnephez kapcsolódó eseményeket dolgoztuk fel: hazaszeretet, hovatartozás élménye, a nemzeti lobogónk három színe. Figyelünk arra, hogy a gyerekeket érdeklő, életkorukhoz igazodó formában történjen a megemlékezés. Fontosnak tartjuk, hogy megtanulják tisztelni nemzeti ünnepünket. A drámapedagógia segítségével, az akkori időt elevenítjük fel, az alkalomhoz kapcsolódó, jelmezekkel, eszközökkel (huszárcsákó, nemzeti színű dob a kisfiúknak, párta a kislányoknak)". 

a Szalay óvodásai jelmezben érkeztek

„Ezeket a jelmezeket viselve, illetve a gyerekek által készített nemzeti színű zászlókkal vonultunk ismét a Kossuth-szoborhoz. Sokat köszönhetünk a gyermekek szüleinek, akik aktív részesei és segítői az ünnepi megemlékezésnek. Az ő bevonásukkal és példamutató magatartásukkal mélyül a gyerekekben a hazaszeretet és az összetartozás érzése" – fogalmazott portálunknak a pedagógus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában