Tervek

2024.03.25. 17:30

Egy „diákszigetet” álmodtak a romos, koszos miskolci Dísz térre - képekkel, videóval

Az évtizedeken át elhanyagolt miskolci Dísz tér megújításának lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor alpolgármester, Dr. Simon Gábor, a Velünk a város frakcióvezetője, és Szarka Dénes frakcióvezető-helyettes.

Galambos Eszter

Lepusztult állapotban van a miskolci Dísz tér a rajta lévő szökőkúttal együtt.

Fotó: Bujdos Tibor

Veres Pál polgármester kitért arra, hogy fontos hogy Miskolc egy élhetőbb, egy jobban működő egy szebb város legyen és az itt lakók érezzék, hogy érdemes itt élni. A Dísz tér egy több évtizedes problémája a városnak, több esetben kérdésként merült fel, hogy ezt a szép kis teret hogyan lehetne felújítani és a város egyik ékességévé tenni. Ez azért is szükséges, hiszen a belvárosban zöld területekben viszonylag nagy a hiány. 

A szökőkút állapota lehangoló
Fotó: Bujdos Tibor

Számos terv született és egy társadalmi egyeztetés is elkezdődött, ami arról szólt, hogy a környéken élők mit képzelnek el erről a helyről. Az elkészült tervhez a finanszírozási keretet a TOP Plusz pályázat biztosítja majd. A polgármester reményét fejezte ki, hogy amint elfogadják a felújításra beadott pályázatot elindulhatnak a munkálatok, és a belváros egy szép kis tere lesz itt, amire mindenki büszke lehet. 

Elindult a tervezés

Szopkó Tibor alpolgármester hozzátette, hogy a Dísz tér megújításának tervezése nagyjából másfél évvel ezelőtt indult el. A végeredmény egyrészt a városvezetők, a szakemberek és javarészt  a környéken élők javaslataiból állt össze. Végezetül ígéretet tett, hogy mindent meg fognak tenni azért hogy ezekből a tervekből valóság váljon. 

A fiatalok szigete lehet 

Dr. Simon Gábor a Velünk a Város frakció vezetője kitért arra hogy a mögötte lévő szökőkút utoljára Káli Sándor ideje alatt működött és a tér az elmúlt évtizedekben tulajdonképpen egy kihalt hely volt. A növények és a terület gondozása 2019 óta folyamatosan zajlik. Ugyanebben az évben elhatározás született hogy a felújítására, majd ennek tervezése egy másfél évvel ezelőtt a közösségek bevonásával megtörtént. 

Szopkó Tibor, Veres Pál, dr. Simon Gábor és Szarka Dénes
Fotó: Bujdos Tibor

Lényeges szempont volt hogy a környéken tanuló diákokat is bevonják ebbe a folyamatba. Nagyon sokan jöttek például a Herman és Zrínyi gimnáziumból és elmondták azokat az elképzeléseiket, hogy mire van szükségük ahhoz hogy ők ezt a területet az iskola után birtokba vegyék. Attól emberközeli egy beruházás hangsúlyozta a frakcióvezető, hogy az emberek használják. Fejleszteni és átalakítani úgy kell, hogy ide érdemes legyen akár iskola után akár a környék nyugdíjasainak napközben is kijönni és a szabadidejük egy részét hasznosan eltölteni. Most részben lehetőség nyílik arra, hogy a TOP Plusz által kínált forrásokra Miskolc is pályázzon, így kézzelfogható közelségbe került a tér megújulása. 

Terítéken a TOP Plusz

Szarka Dénes frakcióvezető helyettes hangsúlyozta, hogy a városvezetés mindent megtett azért hogy a TOP Pluszos fejlesztések elindulhassanak és így ezeket a tereket a miskolciak minél hamarabb birtokba vehessék. Hangsúlyozta, hogy az optimális helyzet az lenne ha egy önkormányzatnak több lehetősége lenne saját forrásból is fejleszteni. Miskolc azonban abban élen jár, hogy a pályázati lehetőségeit kihasználva olyan fejlesztéseket hozzon a miskolciak számára, amelyeket a mindennapokban használni tudnak. A városrészi központok olyan terek lesznek a miskolciak számára amelyeket a hétköznapokban és a hétvégén is folyamatosan használni tudnak majd, és az itt élők életminőségének a javulását szolgálja majd. A Dísz tér kimondottan a fiatalok igényeit figyelembe véve fog fejlődni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában