Dísz tér

2021.06.04. 20:00

A Dísz tér inkább szégyene, mint dísze ma már a városnak

Az enyészeté lett Miskolc korábban közkedvelt tere, amelynek igazi éke volt a működő szökőkút.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

Május elején, a város ünnepnapjához közeledve az önkormányzat közleményben adta a miskolci városlakók tudtára, hogy a nevezetes napon, május 11- én beindulnak a város szökőkútjai. Ilyenkor minden évben reménykedem, hogy köztük lesz majd az is, amely évtizedekkel ezelőtt „a szökőkút” nevet viselte, és közkedvelt találkahelyszíne volt a város fiatalságának. Aki nem ismerné a helyet, az megtalálja úgy, hogy a Városház térről elindul a főutcán Diósgyőr felé. Ahol kettéválik az út, ott kezdődik az ominózus tér, amelynek része lenne az a bizonyos szökőkút, ha működne. De nem működik – némi túlzással – emberemlékezet óta.

Eltűnt a bronzfelület

A köztérkép.hu weboldalon egy a helyzetet ékesen ábrázoló leírást olvashatunk a térről és a szökőkútról: „A monumentális kompozíció egy nagy medencéből, benne a bronz térplasztikából és körülötte elszórtan elhelyezett csobogóként funkcionáló kőtömbökből áll. Bronz, igen, csak olyan szinten szennyezett az alkotás, hogy eredeti színe egyáltalán nem kivehető. A környezet végtelenül elhanyagolt, lepukkant, sajnos.

Töredezett egykori betonburkolat, tönkrement padok, növények. Pedig egy generálfelújítással újjá lehetne varázsolni a környéket, a szökőkutat is változatlan formában felújítva. A régi, apró házak, az ötvenes-hatvanas évek lakótelepe és a hetvenes évek magas panelházai közötti területet jól összekapcsolja a kompozíció, a lakótelepek kapuját, a belváros külvárosias végének határát jelzi. A Dísz tér azonban egyáltalán nem válik díszére a városnak ebben az állapotában...”

Szerencsétlen névcsere

A Dísz teret előtte Szent István térnek hívták, csakúgy, mint a mellette lévő utcát, Szent István utcának. Utóbbi közterület neve megmaradt, ám amikor a Városház tér melletti Dísz téren felállították államalapító királyunk szobrát, a két terület nevet cserélt, így szállt a szökőkutas területre a Dísz tér elnevezés. Szent István persze jobban járt, mert így nem kell nevét adnia egy ilyen lepukkant közterületnek.

Állapota tovább romlik

Mivel a szökőkút régóta nem szökik, az idő vasfoga alaposan megdolgozta az alkotást, amely egyre szennyezettebb felületűvé válik. Morbid a szökőkúton elhelyezett tábla, amely arra figyelmezteti a járókelőket, hogy a víz nem iható, mert vegyszerrel kezelték. A szökőkút köré épített medence burkolata végig felrepedezett, sőt egyes elemei egyben felváltak.

A partján körben korábban padként funkcionáló betonszalagra sem ülne már senki le, mert balesetveszélyes, ráadásul a réseken helyet keresve magasra nőtt a gaz. A téren korábban volt még néhány kisebb csobogó, egyikükben találtunk egy kis vizet, ami a csapadéknak volt köszönhető, a többiben viszont már elszaporodtak a gyomnövények. Nem kell nagy jósnak lenni, hogy ha nem kezdődik el a tér felújítása, állapota tovább fog romlani.

(A borítóképen: A Dísz tér állapota egyáltalán nem felel meg a lakossági igényeknek és semmiféle elképzelést sem ismerünk, amely a helyzet jobbá tételét szolgálná)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában