Egyetemi élet

2024.02.03. 10:00

Tudta honnan származik a "Ballag már a vén diák..."?

A hagyományok fénypontjai a szakestélyek, amelyeknek kötött házirendjük van a Miskolci Egyetemen.

Boon.hu

Szalamanderrel –fáklyás felvonulással – búcsúztak a Miskolci Egyetemtől és a várostól a végzős egyetemisták.

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Egyetemen és társintézményében, a Soproni Egyetemen máig őrzött és gyakorolt selmeci diákhagyományok tíz évvel ezelőtt, 2014-ben kerültek föl az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség magyarországi jegyzékére, a tradíció leglényegesebb elemeit elevenítette fel az uni-miskolc.hu. A világon elsőként oktattak felsőfokú bányászati-kohászati ismereteket az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézetben. Az iskolát Mária Terézia emelte 1762-ben akadémiai rangra. A felsőfokú képzést adó intézményben számos diákszokás alakult ki és hagyományozódott át generációról generációra, amik évszázadok alatt sem koptak ki a diákéletből köszönhetően az utódintézmények, a Miskolci Egyetemnek és a Soproni Egyetemnek köszönhetően. 

A diákhagyományról dióhéjban

A selmeci hagyományok szerint az elsőéves hallgatók a Pogányok, akik oktatás és vizsga után viselhetik a Balek nevet. Az „alapszigorlatok" letételével lesz a hallgató Firma, a végzés után pedig Veterán. A hagyományok fénypontjai a szakestélyek, amelyeknek kötött házirendjük van. Szakestélyen „keresztelik” a Balekokat, avatják a Firmákat, a végzősök, azaz a Valétálók szalagját és gyűrűjét, valamint a hagyományos korsókat. Az eseményen Nótabírók éneklik elő a selmeci diákdalokat. Sokan nem tudják, de a középiskolai ballagásokon énekelt dalok közül több is Selmecbányáról származik, mint például a „Ballag már a vén diák…”Látványos és ünnepélyes esemény, amikor a selmeci hagyományokat ápolva a Miskolci Egyetem végzős hallgatói a miskolci városházától induló szalamanderrel, esti fáklyás felvonulással búcsúznak a várostól.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában