Apartmannak is szánták

2024.02.26. 07:00

Húszemeletes: Leolcsózhatják a miskolci szellemtanyát - fotók, videó

Miskolc - Felújítását, átépítését is tervezték, úgy tűnt pályázati pénz is lesz rá, de jelenleg elhagyatottan árválkodik a volt lakóépület.

Szaniszló Bálint

Lakat lóg a miskolci húszemeletes kapuján

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci Szentpéteri kapu 70. szám alatt elhelyezkedő 117 lakásos toronyház felújítási kötelezettséggel eladó. Az ingatlan 513 négyzetméter nagyságú telken fekszik. Az épületben lakások és irodák egyaránt kialakíthatók. Az ingatlan értékesítése nyílt pályáztatásos eljárás alkalmazásával történik. 

A miskolci húszemeletes állapota lehangoló
Fotó: Bujdos Tibor

Az ingatlanról bővebb információ a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatóságán érhető el. Az értékesítés feltételeit tartalmazó kiajánlási dokumentáció a Miskolc Holding Zrt. Üzleti Ingatlanhasznosításán vásárolható meg.

Nem kellett senkinek 

Az idézett szöveg egy ingatlanhirdetéshez fűzött leírás, amellyel a város tulajdonában lévő Szentpéteri kapui húszemeletes épületre keres vevőt a Miskolc Holding Zrt. immár esztendők óta sikertelenül. Az 1968-ben épült, 117 lakást tartalmazó lakóház kikiáltási árát korábban bruttó 622 millió forintban határozták meg, majd - miután egyetlen jelentkező sem akadt - egy 2021. január 27-én keletkezett polgármesteri döntéssel bruttó 560 millió forintra csökkentették a minimális árat. Információink szerint azóta sem akadt olyan érdemi befektető, aki jelentkezett volna az épületre.

Csökkentik az árát 

A miskolci önkormányzat február 29-re összehívott közgyűlésén újra napirenden lesz a Szentpéteri kapu 70. szám alatti toronyház sorsa. Az erről szóló napirendi pont összefoglalójában megemlítik, hogy "Az ingatlant a Miskolc Holding Zrt. folyamatosan hirdeti, de mindeddig nem érkezett vételi ajánlat annak megvásárlására. A megváltozott körülményeket figyelembe véve új értékbecslés készült, mely alapján javasoljuk a korábbi döntések módosítását." Az új értékbecslés mintegy 505 millió forintban határozza meg az épület "kikiáltási árát". Amennyiben a közgyűlés igent mond a javaslatra, akkor a jövőben ilyen áron keresnek rá vevőt.

Tervek voltak vele    

Az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű, komfortosabb munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül. 

Úgy gondolták, a tervezett fejlesztés több pozitív hatással is járhat, mert vonzóbbá teheti a várost a betelepülni kívánó munkaerő számára, a cégeknek segítséget nyújthat a dolgozói állományuk toborzásában és megtartásában. Ez összhangban állt a Miskolc vállalkozásfejlesztési és befektetésösztönzési programjáról szóló rendeletben vállalt bérlakás biztosítására vonatkozó rendelkezéssel. A város meghatározó épületének felújítása ráadásul Miskolc arculatának javítása szempontjából is különös jelentőséggel bír.  

Lesz munkája bőven az épületen az esetleges befektetőnek
Fotó: Bujdos Tibor

Az elképzelt projekt tervezett nettó összköltsége - akkori árakon - valamivel több volt 2 milliárd forintnál. Sajnos nem állt rendelkezésre a megígért pénz, így nem sikerült elindítani a projektet, az épület azóta várja jobb sorsát.  

Remények szerint a csökkentett áron - mintegy félmilliárdért - lesz már rá olyan jelentkező befektető, amely lát megtérülő üzletet benne. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában