elhagyatott épület

2021.01.08. 17:30

Ma már egy kísértetház a húszemeletes épület

Az ablakokat a második emeletig bedeszkázták, hogy a hajléktalanok ne tudjanak bemenni. Egy kivételével…

Szaniszló Bálint

20201231 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Húszemeletes lakóház helyzetképe.

Forrás: Ádám János

Fotó: Ádám János

A megyeszékhely ikonikus épületének is nevezik a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található 20 emeletes lakóépületet, amely ma már inkább egyfajta kísértetházként funkcionál...

Az előző városvezetés idején felújításra, a mostaninál eladásra szánt magasházat szépen, fokozatosan kiürítették. A lakások egy része saját tulajdon, másik részük önkormányzati bérlemény volt. Előbbieket egy önkormányzati döntés nyomán megvásárolták, utóbbiak lakóival pedig egyszerűen felbontották a bérleti szerződést: „menjenek Isten hírével”.

Egy ablakban pislákol fény

Az arra járók az egykor pezsgést sugalló épület helyett ma már egy sötétségbe burkolózó házat látnak, amelynek ablakai a második emelet magasságáig be vannak deszkázva, egy kivétellel. Az egyik első emeleti lakás ablakából még ma is fény szűrődik ki. Ott most is lakik egy család, amellyel – a városi önkormányzat sajtóosztályától kapott korábbi információk szerint – jogi vita van a kiköltözésről.

A húszemeletesben – az egyetlen lakást leszámítva – halotti csönd uralkodik. Az épület oldalsó bejáratát egyszerűen lehegesztették, a főbejárat pedig zárva van, és semmiféle életre utaló jel nem szivárog ki rajta. Egyetlen csengő van a bejárat közepén, de azt hiába nyomtuk meg, nem reagált senki a jelzésre.

Az előző, Kriza Ákos polgármester vezette önkormányzat tervet készített az épület hasznosítására. Az volt az elképzelés, hogy apartmanházzá alakítják át, amely – amolyan jobb minőségű munkásszállásként – a városban letelepült cégek vezető beosztású dolgozóinak szolgált volna szálláshelyül.

A többmilliárdos projektre állami támogatást nyert az önkormányzat, ennek fényében kezdték el kiüríteni az épületet.

A tavaly októberi választás nyomán hatalomra jutott új városvezetés azonban nem folytatta az elődök munkáját, mondván, nincs pénz a szükséges önerőhöz. Ezzel szemben tavaly nyár elején eladásra kínálták fel a pályázati kiírás szerint

513 négyzetméteres telken található 6436 négyzetméteres, felújítandó állapotú ingatlant 622 millió 100 ezer forintért. A bánatpénzt 31 millió 105 ezer forintban állapították meg. A kiajánlási dokumentáció 25 400 forintért volt megvásárolható. Az ajánlatok postára adási határideje tavaly június 19-e volt. Úgy tudjuk, és a ház körüli helyzet is ezt mutatja, nem sikerült

az értékesítés, bár a kiírás azóta is megtalálható az interneten.

Az épület állaga azóta is romlik, így válhatott szellemházzá bizonytalan jövővel.

(A borítóképe: Egyetlen ablakot nem deszkáztak be, ott még laknak jelenleg is...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában