nagyszabású átalakítás

2020.01.08. 16:00

Jelzálogfedezet is kell a húszemeletes átépítéséhez

Ingatlanokkal kell ellentételezni tíz évre a Szentpéteri kapui toronyház munkásszállássá alakítását.

Szaniszló Bálint

Miskolc emblematikus épületéről van szó

Forrás: ÉM

Még 2018 októberében döntötte el Miskolc közgyűlése, hogy a város emblematikus épületét, a Szentpéteri kapu 70. szám alatt található húszemeletes komplexumot korszerű apartmanházzá alakítják át. Cél, hogy a városban működő vállalatok dolgozói megfelelő lakhatáshoz jussanak.

Kétmilliárd a költség

Nem a szocialista időkben divatban volt munkásszállásról van szó, annál fejlettebb szolgáltatást nyújtó lenne a komplexum.

Ahhoz, hogy apartmanszállásként működhessen, az épületet teljes körűen fel kell újítani, és a belső átalakításokat is el kell végezni.

A nagyszabású átalakítás tervezett nettó összköltsége körülbelül 2 milliárd forint. Ebből a „munkásszállásprogram” révén az államtól igényelt támogatás összege mintegy 1,6 milliárd forint.

A húszemeletes bérház 117 lakása közül egyébként 93 lakás eleve az önkormányzaté volt, 24 pedig magántulajdonú. Utóbbiak megvásárlását – a közgyűlés döntése értelmében – még 2018-ban elindította az önkormányzat. Három lakás kisajátítása bírósági szakaszban van. Mint megtudtuk, a tervezett átalakítás és felújítás engedélyes tervei elkészültek, a kiviteli tervek véleményezése tart. A terv­ellenőrzést a Miskolc Holding Zrt. beruházási és műszaki igazgatósága végzi.

Az államtól a megyei kormányhivatal közvetítésével megkapott mintegy 1,6 milliárd forint fejében a teljes támogatási összeget jelzáloggal kellett ellentételeznie a miskolci önkormányzatnak. A jelzálognak a beruházás befejezésétől számított tíz esztendőn át rendelkezésre kell állnia úgy, hogy a felajánlott ingatlanok jelzálogjogát a megyei kormányhivatal javára kell bejegyezni.

Forgalmi érték

Maga a felújítandó ingatlan, a Szentpéteri kapu 70. szám alatti húszemeletes épület forgalmi értéke önmagában jó 622 millió forint, azaz további ingatlanokat kellett kijelölni az ellentételezéshez. A miskolci közgyűlés tavalyi utolsó – december 19-én megtartott – ülésén hozott határozatot a jelzálogként kijelölt ingatlanokról.

Zálogba adott épületeink

A döntés alapján a felajánlott ingatlanok között van Miskolc egykori, rekultivált nádasréti hulladéklerakó telepe 443 millió forintos forgalmi értékkel. Ugyancsak a jelzáloglistára tették a MESZEGYI kezelésében lévő Arany János utcai gondozóházat (394 millió forint értékeben) és az avasi egészségház Szentgyörgy utcán található, 238 millió forint értékű épületét. Ezzel a művelettel lényegében elhárult az akadály a szerződés életbelépése elől, ami azt jelenti, hogy hamarosan – feltehetően tavasszal – megkezdődhet majd a beruházás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!