boon.hu video

2024.01.08. 14:00

Rendkívül veszélyes és büntetés is jár érte az autósoknak! - fotók, videók

Több módon is balesetet okozhat másoknak a figyelmetlen sofőr.

Horváth Imre

Ekkora jégdarabok már okozhatnak kárt a többi járműben is

Fotó: Bujdos Tibor

Aki hétfőn reggel autóval közlekedett a főutakon, az találkozhatott azzal a jelenséggel, ami rendszeres, ha esős időt követően hirtelen fagy. A teherautók, kamionok tetején, a ponyván megáll a víz, amely hirtelen lehűlésnél megfagy. Manővereknél, bukkanóknál, kanyarokban aztán akár több kilós jégdarabok is pereghetnek a járműről, ami jobb esetben lerepül az út mellé. Rosszabb esetben az úttestre, ami balesetveszélyes az arra közlekedők számára, még rosszabb esetben a jégdarab másik járműre is eshet, azonnali balesetet okozva.

Mindig ellenőrizni kell

A rendőrség a balesetek elkerülése érdekében már korábban is felhívta a gépjárművezetők és elsősorban a tehergépjárművek vezetőinek a figyelmét arra, hogy a téli időjárási körülmények következtében fellépő jégképződés miatt elindulás előtt mindig ellenőrizzék a járműveiket. A jegesedés megszüntetése a gépjárművezető feladata és egyben kötelessége. Haladás közben a menetszél a jégtáblákat felszakíthatja, ami a mögöttük, vagy a velük szemben közlekedők számára rendkívül baleset- akár életveszélyes. A tehergépjárművek tetejéről levágódó jégtömeg a megelőző téli időszakban is gyakran okozott súlyos balesetet. Éppen ezért feltétlenül fontos, hogy a szabadban parkoló tehergépjárművek vezetői a ponyváról, dobozos felépítményről, rakományról elindulás előtt, illetve hosszabb út esetében folyamatosan távolítsák el a havat és a jeget.

A rendőrség egyébként nem csak kér és figyelmeztet, de bünteti is az ilyet, ha ellenőrzések során találkozik vele. Illetve a határátlépéseknél is rendszeresen szokták tükrökkel ellenőrizni a teherjárművek tetejét és nem engedik tovább, ha jeget találnak rajta, amíg le nem takarítja a járművezető.

Hétfőn reggel vármegyénk fő útjain rengeteg lepergett jéggel lehetett találkozni, főleg a körforgalmak kihajtó részén, ami bizonyítja, hogy sokan nem figyeltek erre a problémára a járművezetők közül. Fotóink az arnóti körforgalomban készültek a 37-es főút mentén. Nagy szerencse, hogy nem történt emiatt baleset, mint például tavaly februárban ennél az esetnél

De vármegyénkből is van dokumentált eset, még, ha nem is tavalyról, hanem pár évvel korábbról. Nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett az a sofőr, akire menetközben egy kamionról lezuhanó jégdarab esett. 

Forrás: Police.hu

Közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés miatt folytat eljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy rásonysápberencsi férfival szemben. A férfi 2018. március 19-én 14 óra 50 perc körül Ózd és Sajópüspöki között haladt a kamionjával, amikor egy kanyarba nem a jármű sajátosságainak megfelelően hajtott, így annak tetejéről leesett egy nagyobb jégdarab. 

Forrás: Police.hu

A jég beszakította egy arra haladó személygépkocsi szélvédőjét, az autó sofőrje pedig a fején megsérült.

A 112 Press videója a jéghullás veszélyéről.

A takarítás elmulasztására semmilyen kifogás nem elfogadható az ST22Lacika néven vlogoló kamionos szerint, azt minden sofőrnek kötelessége elvégezni: Figyeljünk oda egymásra, lehetőleg ne akarjunk senkit megölni az úton! (...) Vegyétek a fáradságot, és takarítsátok le! - húzta alá.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában