Annó

2024.01.05. 12:30

Mikor öregszik el a tokaji bor?

Miről írt a megyei napilap 60 éve? Az Észak-Magyarország 1964. január 5-i számában a penészkucsmás borfejedelmek adták a témát.

Boon.hu

Penészedő borosflaskák a pincében

Fotó: MW

A Tarcali Szőlészeti Kutatóintézet mintegy 300 éves műemléki pincéjének vasajtóval elzárt ágába újabb, mintegy 500 palack bort helyeztek el – idézhetjük fel a hatvan évvel ezelőtti lapszám segítségével. Az egykori Rákóczi-pincében kialakított bormúzeumban az egy évvel korábbi szűrt borok egy része került most, régebben elhelyezett társaik mellé. A kutatóintézet ugyanis már több mint 10 éve gyűjti ebben a nemes penésszel vastagon bevont földalatti folyosóban a különböző dűlőkben, különböző fajtákból más-más esztendőben szüretelt borait. Az elhelyezett palackok száma megközelíti a négyezret – írta a lap, megjegyezve: a hagyományos hegyaljai palackokat az évek során ugyanúgy belepte a nemes penész, mint a pince falait, s valóságos penész-kucsmák keletkeztek a világhírű hegyaljai borkülönlegességet, az aszút őrző üvegeken. Mind ezeket a „penészkucsmás” borfejedelmeket, mind pedig a többi hegyaljai bort is rendszeresen vizsgálják, hogy tapasztalatokat szerezzenek az egyes évjáratok fejlődéséről. Ugyancsak a bormúzeum boraitól várták a választ a kérdésre: meddig élvezhető a tokaji bor, mikor öregszik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában