Miskolc

2023.12.29. 14:00

Veres Pál újra elbukott egy szavazást a közgyűlésben

A Fidesz-KDNP javaslatára mondott igent újra a miskolci közgyűlés. A pártszövetség szerint ismét a közgyűlésen bukott meg Veres Pál, a város polgármestere.

Szaniszló Bálint

Újabb szavazást bukott el a közgyűlésben Miskolc polgármestere

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci közgyűlés Fidesz és a KDNP frakciója még december 11-én kezdeményezte rendkívüli testületi ülés összehívását azzal a céllal, hogy a képviselők arról döntsenek: módosítsák az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló rendeletét. 

A Fidesz és a KDNP álláspontja szerint a városban több olyan, a Miskolc Holding Zrt. egyszemélyes felügyelete alá tartozó cég van - köztük a közlekedési társaság és a köztisztaságért felelős cég, amely súlyos irányítási problémával küzd. Hasonló gondokat fogalmaznak meg a Mikom Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban is. A cégnél jelenleg folyamatban van az ügyvezetői poszt betöltését célzó pályázat. Mint érveltek, a közelgő önkormányzati és európai uniós választások még inkább előtérbe hozzák a kiegyensúlyozott köztájékoztatás fontosságát. Éppen ezért azt javasolják, hogy a városi gazdasági társaságok első számú vezetőit a közgyűlés választhassa meg. Így teljesül ugyanis a legszélesebb körű demokrácia.

Megszavazta a közgyűlés 

A városvezetés a december 14-ére kiírt rendes közgyűlés napirendi pontjai közé sorolta be a Fidesz-KDNP javaslatát. A napirendi szavazáskor 16-an igennel és 12-en nemmel szavaztak, azaz napirendre tűzték az előterjesztést. A napirend tárgyalásakor dr. Ignácz Dávid jegyző kért szót és elmondta, hogy a javaslat törvényt sért, mert a városi cégek első számú vezetőinek kiválasztási joga a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságát illeti, nem pedig a közgyűlést. Éppen ezért a javaslat eleve törvénytelen. Mindezek ellenére a szavazáskor a Fidesz-KDNP javaslata 16 igen voksot kapott 9 nem ellenében és 1 képviselő tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy minősített többséggel elfogadták a Fidesz-KDNP által benyújtott rendeletmódosítást. A voksolást követően dr. Ignácz Dávid jegyző jelezte, hogy - szerinte - a döntés törvénytelen, a bírósághoz és a kormányhivatalhoz kell fordulnia jogorvoslatért.

A polgármester újratárgyaltatta

Mindezeket követően Veres Pál polgármester december 29-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek egyetlen napirendi pontja ismételten a Fidesz és a KDNP által december 14-ére előterjesztett és elfogadott javaslat újratárgyalása volt. Az érv az volt, hogy a polgármesternek egy törvénytelennek vélt döntés esetében jogszabályok adta lehetősége van újratárgyalás elrendelésére. Ez történt meg. 

A polgármestert is beleszámítva 28 tagú testületből 25-en vettek részt a rendkívüli közgyűlésen és ugyanennyien szavaztak igennel a Fidesz-KDNP említett előterjesztésének újbóli napirendre tűzésére. Veres Pál polgármester a napirend tárgyalásának kezdetén arról beszélt, hogy december 14-én annak ellenére kapott minősített többséget a Fidesz-KDNP javaslata, hogy a jegyző előre jelezte, törvénysértést követ el vele a testület. Mivel a jogsértés az önkormányzat érdekeit sérti, ezért rendelte el az ismételt tárgyalást. Erre 15 napon belül van lehetőség és ezért hívta össze december 29-re a rendkívüli ülést. Arra is felhívta a figyelmet a városvezető, hogy minősített többség szükséges, azaz 15 képviselőnek kell igennel szavaznia. 

Külön is megszavaztatták 

Mindezek után kiderült, hogy dr. Mokrai Mihály, a DK képviselője két módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz. Ennek lényege, hogy külön döntsön a testület arról, hogy a polgármester azon jogkörét, hogy egyedi esetekben utasíthatja például a Miskolc Holding Zrt vezetését döntésekkel kapcsolatban, tegyék a közgyűlés jogává. Illetve a városi alapítású gazdasági társaságok első számú vezetőinek kiválasztása is a közgyűlés jogköre legyen. 

A módosító javaslatokkal kapcsolatos állásfoglalás kialakításához a Fidesz és a KDNP frakció tárgyalási szünetet kért. Utána elkezdődött a vita, amelynek egyetlen felszólalója Pakusza Zoltán, A Mi Hazánk önkormányzati képviselője volt. Jelezte, hogy egy 2012-es rendeletet szeretnének módosítani. Elmondta, akkor sem támogatta a rendeletet, mert abban a közgyűléstől vettek el jogokat. Furának tartja, hogy most azok a baloldali politikusok ragaszkodnak hozzá, akik annak idején ellenezték. Elmondta még, hogy alapvetően az a baj, hogy a holding egy zárt dobozként működik. Nincs a közgyűlésnek beleszólása a működésébe.

Mindezek után a közgyűlés mindkét dr. Mokrai Mihály által javasolt módosító javaslatot - amelyek egyébként megegyeztek a Fidesz-KDNP álláspontjával, csak ketté lettek bontva - elfogadta 15 igennel, majd magára a rendeltmódosításra is ugyanennyien voksoltak igennel. Ez azt jelenti, hogy a közgyűlés ismét igent mondott a Fidesz-KDNP rendeletmódosítására. 

A szavazást követően dr. Ignácz Dávid jegyző jelezte: a rendelet törvénysértő, nem hirdethető ki.

"A polgármesteri trükk nem jött be" 

"A Fidesz-KDNP kezdeményezésének ismételt megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze a borsodi vármegyeszékhely polgármestere azzal kapcsolatban, hogy a városi tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezetőit ne a város cégeit tömörítő holding, hanem közvetlenül a miskolci közgyűlés választhassa meg és nevezhesse ki - fogalmaz a Fidesz-KDNP közleménye. - A polgármester a megismételt közgyűlést példátlan módon az év utolsó munkanapjára időzítette, valószínűleg abban bízva, hogy a képviselők ezen a napon már szabadságon lesznek, így a közgyűlés nem fogja ismételten megszavazni a javaslatot. A polgármesteri trükk azonban nem jött be, mert minősített többséggel a Fidesz-KDNP javaslatát támogatták, ezzel öt hónappal a választások előtt végérvényesen elveszítette közgyűlési többségét Veres Pál, Miskolc polgármestere."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában