Választás 2024

2023.12.18. 20:00

„Veres Pál újraválasztására az esély szinte nulla”

Veres Pál a miskolci önkormányzati képviselők minapi közgyűlési ülésén a város költségvetéséről azt mondta, „Erőnk és kitartásunk van, mert egy olyan munka kezdete ez, amit talán nem mi fogunk befejezni”. Nem tervez hosszútávra a polgármester? Az általunk megkérdezett elemző szerint a jelenlegi polgármester érezheti a vesztét, a DK pedig megpuccsolná az ellenzéket.

Ujlaki Attila

Veres Pál már nem is tervez hosszútávra?

Fotó: Ádám János

Múlt hét csütörtökön elfogadta a miskolci közgyűlés a város 2024. évre szóló költségvetését. Azt a büdzsét, amelyről Veres Pál, Miskolc polgármestere a szavazás előtt úgy fogalmazott: „Olyan költségvetés készül, amely hosszú évekre megalapozhatja a stabil működést. Erőnk és kitartásunk van, mert egy olyan munka kezdete ez, amit talán nem mi fogunk befejezni”. Az ügy pikantériája, hogy a várost irányító Velünk a Város frakció tagjai közt nem volt egyetértés a költségvetés elfogadása kapcsán, mivel a helyi Demokratikus Koalíció (DK) képviselői nem nyomtak gombot a költségvetés szavazásakor. A balliberális pártoknak, így a szélsőjobboldali Mi Hazánk szavazata kellett ahhoz, hogy elfogadják a javaslatot.

A DK bedarálna mindenkit

Ahol Gyurcsányék érzik a fennálló balliberális koalíció instabilitását, ott a saját pártkatonáikat fogják elindítani

- Nagy Ervin

A polgármester kijelentéséről és a helyi DK „puccskísérletéről” Nagy Ervin, a XXI. század elemzője nyilatkozott portálunknak. „Amennyiben nem sorakozik fel a baloldal egésze Veres Pál mögött, úgy esélye sem lesz az újrázásra” – húzta alá. Rámutatott: a DK ráadásul az ország számos településén arra készül, hogy saját jelöltet indít majd az önkormányzati választáson, Miskolcon már meg is tette, Hegedűs Andrea személyében saját polgármesterjelöltet állítottak. „Ez egy országosan megfigyelhető tendencia. Ahol Gyurcsányék érzik a fennálló balliberális koalíció instabilitását, ott a saját pártkatonáikat fogják elindítani – ha kell, akkor a regnáló, ám a Gyurcsányhoz nem lojális polgármester-jelöltekkel szemben is” – hangsúlyozta.

Veres Pál érezheti a „vesztét”

Az elemző kitért arra, hogy Veres Pál valószínűleg érzi, hogy mivel nem sikerült összetartani a baloldali koalíciót, illetve a DK mindenkit le akar tolni az ellenzéki térfélről, így az újraválasztására az esély szinte nulla. „Egyszerűen tudomásul vette és elfogadta, hogy Gyurcsányék Miskolcon is legyőzték az ellenzéket” – húzta alá. 

20210323_0002_MI
Nagy Ervin szerint Veres Pál tudomásul vette és elfogadta, hogy Gyurcsányék Miskolcon is legyőzték az ellenzéket Fotó: MW

A politikai elemző azt is kifejtette, hogy Miskolcon, mint több olyan településen, ahol a baloldali összefogás koalíciója politikai értelemben megbukott, Gyurcsányék célja nem feltétlenül a kormánypártok, hanem a többi ellenzéki párt legyőzése. „A cél egyértelmű: az országos dominanciájukat szeretnék helyileg is érvényesíteni, akár azzal a kockázattal, hogy ezzel magukra haragítják a többi baloldali szervezetet. A politikai stratégia hosszú távra szól, a DK 2026-ra készül, azt szeretnék, ha ismét duális verseny alakulna ki, azaz az egyik oldalon a kormánypártok, a másikon pedig ők lennének az egyedüli kihívók” – részletezte.

Puccsra készülnek

Nagy Ervin az ominózus költségvetési szavazás miértjét is kifejtette portálunknak. „A DK taktikája világos. Ha kell, akkor a szövetségeseiket győzik le. Mondhatni, hogy a DK elsődlegesen az ellenzék legyőzésére koncentrál” – fogalmazott. Rámutatott: ebben a politikai küzdelemben pedig rengeteg sérelem alakul ki. „A legnagyobb probléma az, hogy mindezzel a településeket hozzák nehéz helyzetbe. Gyurcsányék dominanciaküzdelme nagy károkat okoz egy-egy településnek, így középtávon Miskolcnak is, hisz az egykori szövetségesek közötti konfliktus kárát a lakosok fizetik meg” – szögezte le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában