Évforduló

2023.12.09. 20:00

Könyvet ír az egy éve elhunyt bükki füvesemberről a lánya

Szabó Gyuri bácsiról életrajzi könyv készül családi anekdotákkal, családtörténettel. Nem akarja, hogy elfelejtsék, rá emlékezni kell, mondta Lopes-Szabó Zsuzsa.

Szabó György és Lopes-Szabó Zsuzsanna: ezt a fotót tervezi a bükki füvesember lánya az édesapjáról írott könyv borítójának

Fotó: Györgytea

Már egy esztendeje, hogy Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember elhunyt.

Az évfordulón készült egy beszélgetés lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával, az édesapja által alapított Györgytea ügyvezető igazgatójával a gyászról és édesapja szellemi örökségéről. Elmondta, Szabó Gyuri bácsi a külvilágnak a bükki füvesember volt, de számára az édesapa, a gyerekei nagyapja, az unokái dédapja volt. A családban egész másképp látják a távozását.

"A gyász nem múlik el..."

- Ami nem változott a magánéletben, a családban, az a szeretet, amit érzünk iránta.

A gyász nem múlik el, csak benövi az élet

 – olyan szép ez a gondolat, és nagyon igaz, a készülő könyvemet is ezzel kezdem. Apám 94 éves volt, amikor meghalt, a józan emberi ész látta, hogy minden életnek van vége, és hogy a 94 év inkább ehhez van közel. Ettől függetlenül nem volt könnyű megemészteni a távozását. Nagyon hiányzik. Ami változott, az, hogy fizikailag nincs már köztünk, nem lehet felhívni telefonon, nem lehet neki elújságolni dolgokat. Nem mondok ezzel újat, ez mindenhol így van ilyenkor.

Lopes-Szabó Zsuzsa elmondta, érzik a hiányát a cégben is, hiszen nagyon sokat hozzátett a munkájával, szerepléseivel, a megjelenéseivel, a márka arculatát képviselve. Az üzenete – a gyógynövények népszerűsítése, és hogy az embereket fel kell világosítani, hogyan vigyázzanak magukra – továbbra is fennmarad.

Szabó György és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa 2019-ben, a bükkszentkereszti gyógynövénynapokon 
Fotó: ÉM

Rendkívül személyes írás

- Apám egyszerű recepteket adott, egyszerű ételeket evett, egyszerű módon élt, az előadásain is csak a legegyszerűbb tanácsokat hallottuk tőle. Ez a szemlélet sem változott, hiszen erre épül a név, a cég - fogalmazott a füvesember lánya, aki - mint említette - könyvet is írt édesapjáról, amely 2024 áprilisában jelenik meg. Kétségkívül édesapja halála volt az apropó, de az munkált benne a könyv megírásakor, hogy az emberek feledékenyek, a dicsőség olyan hamar véget ér. Nem akarja, hogy elfelejtsék. Rá szerinte emlékezni kell.

A könyv rendkívül személyes  lesz, a gyógynövényekről ezúttal nem szeretett volna írni, azok megjelentek az ő tudásával, véleményével együtt az eddigi könyvekben. Ez egy életrajzi könyv, családi anekdotákkal, családtörténettel, de benne vannak a teák is, hiszen élete utolsó részében jókora részt foglalt el a gyógynövényes tevékenység, gyógyítás is.

Az ember "a Gyuri bácsi" mögött

- Az vezérelt, hogy neki emléket állítsak, és bemutassam az embert "a Gyuri bácsi" mögött. Nagyon remélem, nem lesz csalódás, hogy ő egy egyszerű ember volt. Nem voltak extravagáns dolgai, semmilyen tekintetben. Remélem, sikerült úgy bemutatnom, hogy átjön a természete, a karaktere - fogalmazott Lopes-Szabó Zsuzsanna. - A szíve mindig fiatal maradt, minden csínytevésben benne volt: az unokákkal akár még a lemosható tetoválásban is. Játékokat csinált nekik, a térdén lovagoltatta őket, négykézláb mászott velük a földön. Érdemes megismerni a nagy tudású Gyuri bácsi mögött ezt az embert, aki pont azért lett annyira népszerű, mert ilyen volt. Annyi energia, segítőkészség és javítani akarás volt őbenne, aminek emléket kell állítani.

Szabó Gyuri bácsi szíve mindig fiatal maradt
Fotó: ÉM


Szabó György, azaz Gyuri bácsi, a legendás bükki füvesember neve összeforrt a gyógynövényes gyógyítással. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett bükkszentkereszti természetgyógyász tudását lányának, Lopes-Szabó Zsuzsának adta át, aki gyakorlott fitoterapeutaként viszi tovább a hagyományokat és vezeti a családi vállalkozást. A cég nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra és az ismeretterjesztésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában