Fejlesztés a Györgyteánál

2022.02.13. 11:30

Üzemmé nőtte ki magát a legendássá vált kis kosár

Üzemi szinten állítja elő gyógynövénytermékeit a bükkszentkereszti Györgytea cégcsoport.

Szaniszló Bálint

Tállai András, Lopes-Szabó Zsuzsanna, Varga Mihály és Solymosi Konrád Ferenc, Bükkszentkereszt polgármestere vágta át a szalagot. Fotó: Vajda János

„Ez lett a kis kosárból” – mutatott körbe az elkészült, de még be nem indított gyógynövényüzemben Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea Kft. ügyvezető igazgatója. Azután felidézte, hogy édesapja, Szabó György, akit ország-világ ma már a „bükki füvesemberként” tisztel, nyugdíjazása után új foglalatosságot és jövedelemkiegészítő tevékenységet keresve gyógynövényeket kezdett el gyűjtögetni, amiket aztán a miskolci piacon megszívlelendő tanácsok kíséretében értékesített. A vásárlók és a tanácsok egyre gyarapodtak, így mára már virágzó családi vállalkozássá nőtte ki magát a dolog.

 

Ha hírként akarjuk megfogalmazni, akkor a következőket kell leírnunk: Fejlesztette telephelyét Bükkszentkereszten a gyógynövények feldolgozására szakosodott, a Györgytea cégcsoporthoz tartozó Pharmaherb Kft. A magyar tulajdonú családi vállalkozás 407 millió forint összegű beruházásához a kormány 276 millió forinttal járult hozzá az Egészségipari Támogatási Program keretében.

 

A családi vállalkozás az alapkő

 

A gyógynövényszezon kezdetével egy időben tavasszal beinduló új üzem pénteki avatásán Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: a családi vállalkozások a magyar gazdaság alapkövei, erős helyi gazdaság és tartós munkahelyek nincsenek erős családi vállalkozások nélkül, a kis- és középvállalkozások gazdasági szerepe folyamatosan erősödik, a munkavállalók kétharmadának ezek a cégek adnak munkát. A kormány a hazai önellátás erősítésére hozta létre az Egészségipari Támogatási Programot, amelynek keretében több mint 66 milliárd forint kormányzati támogatással 57 cég – köztük a Györgytea cégcsoport – hajt végre mintegy 86 milliárd forint összegű fejlesztést az ország számos pontján.

 

Varga Mihály a Györgytea beruházásáról elmondta: fontos, hogy a vállalat beruházása magas minőségű termékek nagyobb mennyiségű gyártását, a hazai piaci igények jobb kiszolgálását eredményezi.

 

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Szabó Györgynek a gyógynövények gyűjtésével, feldolgozásával foglalkozó munkásságát 2014 óta ismeri részletesen. Bükkszentkereszt ekkor lett a választókerülete része. Ezt a vállalkozást azóta is „csodálja”, hiszen Szabó György elismert ember, aki másokon segít, és mindenkit meggyőz arról, hogy a természet erejében hinni kell.

 

Lopes-Szabó Zsuzsanna, a Györgytea Kft. ügyvezető igazgatója az avatáson elmondta, hogy a vállalkozás 2018-ig teljes egészében önerőből végezte minden fejlesztését, és teremtett több mint negyven munkahelyet egy hátrányos helyzetű térségben.

 

(A borítóképen: Tállai András, Lopes-Szabó Zsuzsanna, Varga Mihály és Solymosi Konrád Ferenc, Bükkszentkereszt polgármestere vágta át a szalagot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában