Évbúcsúztató

2023.12.30. 11:00

Mit együnk szilveszterkor a szerencsésebb új év reményében?

A szilveszter és újév napja a babonák és a hiedelmek igazi kavalkádja.

A virsli vásárlásával nem lőhetünk mellé, főleg ha sertéshúsból készült

Fotó: MW

Nagyszüleink még hittek a babonákban, igyekeztek mindent az előírások szerint végezni, hogy elkerüljék a bajt és a szerencsétlenséget. Manapság már egyre kevesebben foglalkoznak a népi hiedelmekkel. A nagy ünnepeken - például szilveszterkor, újévkor - legtöbben biztos, ami biztos alapon az étkezésre vonatkozó előírásokat igyekeznek betartani, vagy mert tartanak a következményektől, vagy mert a családi hagyomány részeként nem merik kétségbe vonni azt.
Szilveszterkor jól ismert a baromfihús evésének tilalma. A babona szerint ugyanis nem szerencsés ilyenkor baromfihúst fogyasztani, mert elkaparja a szerencsét. Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz., de halat sem ajánlatos enni, a hallal ugyanis elúszik a szerencse, kivéve a folyók mentén élőknél, mert ott „ahány pikkely, annyi pénz”. Ha mégis elkerülhetetlen a halfogyasztás, akkor a farkánál kell kezdeni enni, mert úgy nem tud elúszni a szerencsével. A szilveszteri babonák szerint csak a malachús marad, hogy szerencsés és gazdag legyen az új év.
A húsok mellett a szemes termények (lencse, rizs, köles) fogyasztása is ajánlott, hiszen a sok apró mag pénzbőséget jelent az új évre. A rétest is imádták ilyenkor eleink, és persze mi is. Mert a hiedelem szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is. És minél több töltelék van a rétesben, annál boldogabbak leszünk az új esztendőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában