Top100

2023.12.20. 14:00

Ezek a technikumok a legjobbak vármegyénkben

Három miskolci és két vidéki technikum is rákerült az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) Top 100-as listájára.

A három miskolci technikum az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) Top 100-as listáján.

A Technikumi rangsor 2024-en harmincötödik helyen található meg a Miskolci Szaképzési Centrum (MSZC) Kandó Kálmán Informatikai Technikum, amely tavaly még a negyvenhatodik volt, tehát előrébb lépett. Városunk második legjobbja az MSZC Berzeviczy Gergely Technikuma, a tavalyi tizenkettedik helyről visszacsúszott a hetvenegyedikre, de még mindig a százas listában van. Harmadik miskolciként pedig idén felkerült az MSZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum is, mégpedig a hetvenhatodik helyre.

Ezen szempontok mentén

Mint azt az IKK honlapján írják, 

a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és Oktatási Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével készült.

Vizsgálják tehát például azt, hogy milyen jegyekkel kerülnek be a nyolcadikosok, és milyen eredményük volt az érettségizőknek és a kilencedikesek kompetenciamérésének. Fontos még az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya, azon oktatók száma az összlétszámhoz képest, akik teljes munkaidőben dolgoznak, továbbá az intézmény digitális eszközellátottsága.

Jobbak az eredmények

Az intézmények idei rangsorba sorolásakor kiderült, hogy javultak a diákok teljesítményei, jobbak lettek a kompetenciamérés és az érettségi eredményei, valamint nem buktak annyian, mint tavaly. Ahogyan írták, 

Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményére utal.

Vármegyénkből szerepel még a listán az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium az 57. helyen, valamint a Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium Tokajból is a 92. helyen.

Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium

Csökkent a bukások száma

A technikumi rangsorban szereplő intézmények átlagos teljesítménye 2024-ben összességében javult a 2023-as rangsorhoz képest. Jobb lett a bejövő tanulók bemeneti kompetenciamérési átlaga a szakképzési kompetenciamérésben, javultak az érettségi eredmények, továbbá csökkent a bukások aránya. Ez összességében a szakképzés és ezen belül a technikumba bekerülő tanulók javuló teljesítményére utal.

Szerencsi SZC Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában