Indulhat

2023.12.22. 17:30

Körbekerítették a központi leánykollégiumot, indulhat az építkezés (Az Avalon válaszával frissítve)

Modern apartman komplexum formájában születik újjá az épület.

Hajdu Mariann

Paravánnal vették körbe a belvárosi ikonikus épületet

Fotó: Ádám János

Megvette a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. a miskolci, belvárosi ikonikus épületet, a központi leánykollégiumot, írtuk még tavasszal.

Október végén derült ki, hogy mi épül oda: Tóth Róbert, a az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója akkor portálunknak azt nyilatkozta, reményeik szerint még az idén el tudják kezdeni a felújítást. "Egy modern apartman komplexum formájában születik újjá az épület”, fogalmazott a cégvezető. A napokban arra lettünk figyelmesek, hogy körbekerítették az épületet, a paravánokon ott a felírat: Peka Bau 2000, azaz az építkezést ez az építőipari cég bonyolíthatja majd le. Azaz igaza volt az igazgatónak, még az időn elindult valami.

Tavasz volt, amikor döntöttek

Tavasszal döntött úgy a miskolci közgyűlés, hogy értékesíti az évek óta üresen álló központi lánykollégium épületét, amely a közvetlen belvárosban, a Dózsa György utca 2. szám alatt található. Korábban, még az előző, dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat elképzelése volt, hogy a volt kollégiumépületből egy szupermodern, A-kategóriás belvárosi irodaépületet alakítana ki a szomszédos iskolaépülettel, – Kandó Kálmán szakközépiskola – együtt. A tervek elkészültek (5 milliárdos költségvetéssel), a közbeszerzési eljárást követően már kezdődött volna a kivitelezés előkészítése, ám a 2019-es városvezetés váltás után nem valósult meg a beruházás. Később felmerült, hogy a leánykollégium felújításához magánbefektetőt keresnek, aztán az értékesítés mellett döntött a városvezetés, ám nem jártak sikerrel.

Sikerrel zárult a pályázat

Az idén tavasszal vették tehát újra napirendre az ügyet, a főépületre és a konyhaként szolgáló hátsó nyúlványra szeretettek volna vevőt találni, és mindezekért legalább bruttó 455 millió forintot kapni. A döntés nyomán meghirdetett értékesítési pályázat sikerrel zárult: a Hell-csoporthoz tartozó Avalon Center Kft. vásárolta meg.

Arról eddig nem volt biztos információnk, hogy egyfajta apartmanházként lakhatási célokat szolgálna az épület, vagy A-kategóriás irodaház funkciót kapna.

2024 harmadik negyedévére készülnek el

A körbekerített épület kapcsán kérdeztük újra Tóth Róbertet a részletekről, többek között kíváncsiak voltunk arra, hogy mikor kezdődik maga az építkezés és a tervek szerint meddig tart. És bízunk abban is, hogy előbb-utóbb az apartman komplexum látványterveit is megismerhetjük a készülő épületről. Tóth Róbert a válaszában a következőket mondta portálunknak: „Ahogy ígértük elkezdtük az az épület felújítását. Megszereztük a támogató tervtanácsi döntést. A munkaterületet átadtuk a generálkivitelezőnek, megkezdődött a bontás, egy belvárosi apartman hotel épül a terveink szerint". Az ügyvezető hangsúlyozta, 2024 harmadik negyedévében készülnek el. A beruházással megújul a külső, megújul a belső, korszerű fűtés és hűtés készül az épületben, amit megújuló energiával is táplálnak.

Kérdésünkre, miszerint a szomszédos Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum felújítása is része-e a projektnek, azt válaszolta, hogy nem, az épület nem volt annak idején az adás-vétel része.  A kollégium konyhája viszont igen, amit 2023 júniusában kaptak birtokba. A felújításával a mostani építkezést követően foglalkoznak majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában