Nem fogja kitalálni

2023.08.08. 20:00

Új tulajdonosa van a volt miskolci központi leánykollégiumnak

Az épület eredeti funkciójának - kollégium - feladása óta igencsak kalandos életet élt meg.

Szaniszló Bálint

Zárva a volt leánykoli ajtaja

Idén tavasszal döntött úgy a miskolci közgyűlés, hogy értékesíti az évek óta üresen álló központi lánykollégium épületét, amely a közvetlen belvárosban, a Dózsa György utca 2. szám alatt található.

Tervezték a jövőjét 

Még az előző, dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat elképzelése az volt, hogy a volt kollégiumépületből egy szupermodern, A-kategóriás belvárosi irodaépület alakítanak ki, amely egyben Miskolc belvárosának a modern kort idéző, emblematikus komplexuma is lehet. A tervezett akkori beruházás a második szakaszában a leánykollégiumon túl kiterjedt volna a szomszédos - erősen leromlott állagú - iskolaépületre (Kandó Kálmán Szakközépiskola - a szerk.), amely lényegében összeépült a kollégiummal. A beruházáshoz tartozott volna az épületpáros mögötti parkoló is. 

A korszerű irodaházat a két ingatlan felhasználásával alakították volna ki, a szakközépiskolai részben további irodák lettek volna. Tartozott volna egy 80 férőhelyes parkolóház is a komplexumhoz.   

A dolgok már ott tartottak, hogy az irodaház-komplexum engedélyes terveinek elkészítése folyamatban volt, és a közbeszerzési eljárást követően már kezdődött volna a kivitelezés előkészítése. A kétüteműre tervezett projekt költségigényét nettó 5 milliárd forintban határozták meg. Az önkormányzat 2019. évi költségvetési terve tartalmazott is 4 milliárd 325 millió forint kiadási előirányzatot erre a célra.

Magántőkére gondoltak  

Az önkormányzati választások nyomán 2019. őszén megalakult új önkormányzati vezetésnek azonban más elképzelései voltak az épülettel kapcsolatban. Veres Pál polgármester akkor azt mondta, hogy a miskolci költségvetés szűkös helyzetében szó sem lehet arról, hogy a város saját pénzből finanszírozni tudná a beruházást. Elmondta, hogy a vállalkozók is mind visszaléptek, azt mondják, inkább lebontanák az épületet, de a mostani állapotában nem sok esélye van a megvalósításnak. 

Az volt az elképzelés, hogy a volt leánykollégium felújításához magánbefektetőt keresnek. Ebből azonban nem lett semmi.  

 Ehelyett 2020. tavaszán, a pandémia idején Varga Andrea alpolgármester aláírásával született egy olyan döntés, hogy értékesítik az épületet. A minimális árat bruttó 672 millió forintban határozták meg. Az értékesítési kísérlet eredménytelen volt.  

Meghirdették, eladták 

A miskolci közgyűlésen idén tavasszal újra napirenden volt az épület értékesítése. Egészen pontosan így szólt az előterjesztés, amelyre igent mondott a testület többsége: Javaslat Miskolc, Dózsa György u. 2. szám alatti társasház Miskolc, 2667/2/A/1 helyrajzi számú "iroda" megnevezésű, valamint Miskolc, 2667/2/A/2 helyrajzi számú "konyha" megnevezésű albetétjeinek elidegenítésére. 

A Miskolc Holding Zrt. által készíttetett értékbecslés bruttó 600 millió forintra taksálja a teljes épültkomplexum értékét. A főépületre és a konyhaként szolgáló hátsó nyúlványra szeretettek volna vevőt találni, és mindezekért legalább bruttó 455 millió forintot kapni.  

A döntés nyomán meghirdetett értékesítési pályázat a jelek szerint sikerrel zárult. Mint megtudtuk, a Hell-csoporthoz tartozó Avalon Center Kft. vásárolta meg az épületet. Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője egy közelmúltbeli konferencián maga is megerősítette, hogy megvásárolták az egykori központi leánykollégiumot, melyet fel fognak újítani, és ettől a belváros további fejlődését várják. 

Arról nincsenek biztos információink még, hogy egyfajta apartmanházként lakhatási célokat szolgálna az épület, vagy A-kategóriás irodaház funkciót kapna. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában