Mi lesz belőle?

2023.10.25. 14:00

Még az idén elkezdenék a központi leánykollégium felújítását

Tavasszal írtuk, hogy megvette a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. a miskolci, belvárosi ikonikus épületet, most kiderült, mi épül majd ott.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

„Reményeink szerint még az idén el tudjuk kezdeni a felújítást”, válaszolta kérdésünkre Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója, amikor a központi leánykollégium sorsáról kérdeztük. Az épületet ugyanis – erről augusztusban írtunk – a HELL-csoporthoz tartozó cég vásárolta meg. „Egy modern apartman komplexum formájában születik újjá az épület”, fogalmazott Tóth Róbert.

Idén tavasszal döntött úgy a miskolci közgyűlés, hogy értékesíti az évek óta üresen álló központi lánykollégium épületét, amely a közvetlen belvárosban, a Dózsa György utca 2. szám alatt található. Korábban, még az előző, dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat elképzelése volt, hogy a volt kollégiumépületből egy szupermodern, A-kategóriás belvárosi irodaépületet alakítana ki a szomszédos iskolaépülettel (Kandó Kálmán szakközépiskola) együtt. A tervek elkészültek – 5 milliárdos költségvetéssel –, a közbeszerzési eljárást követően már kezdődött volna a kivitelezés előkészítése, ám a 2019-es városvezetés váltás után nem valósult meg a beruházás. Később felmerült, hogy a leánykollégium felújításához magánbefektetőt keresnek, aztán az értékesítés mellett döntött a városvezetés, ám nem jártak sikerrel.

Az idén tavasszal vették tehát újra napirendre az ügyet, a főépületre és a konyhaként szolgáló hátsó nyúlványra szeretettek volna vevőt találni, és mindezekért legalább bruttó 455 millió forintot kapni. A döntés nyomán meghirdetett értékesítési pályázat sikerrel zárult: a Hell-csoporthoz tartozó Avalon Center Kft. vásárolta meg. Arról eddig nem volt biztos információnk, hogy egyfajta apartmanházként lakhatási célokat szolgálna az épület, vagy A-kategóriás irodaház funkciót kapna. Most kiderült: apartman komplexum épülne.

Cáfolta a hírt

Az Avalon Center Kft. egyébként több épületetet is tervez, illetve épített Miskolcon: tervezi az Avalon-házat a Szent István tér mellé, erről legutóbb azt írtuk, hogy az engedélyekre vár a beruházás. Nemrégiben adtak át egy luxusirodaházat a Zsigmondy utcán, korábban pedig az Avalon Nemzetközi Iskolát építették meg és üzemelik.

Nemrégiben elterjedt a hír a városban, hogy az Avalon vásárolta meg a Pingyomon található volt laktanya épületét, ám ezt az információt kérdésünkre Tóth Róbert határozottan cáfolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában