Tudta?

2023.12.13. 14:00

Ekkor érkeznek jövőre a kéményseprők Borsod-Abaúj-Zemplénben

A társasházak esetében kétévente ellenőriznek a szakemberek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

Boon.hu

Jövőre is számítani kell a kéményseprőkre

Idén is elkészítette és elérhetővé tette a katasztrófavédelem kéményseprői társasházi sormunkatervet, amelyből megtudható, hogy 2024-ben mikor érkezik hozzánk a kéményseprő. 

A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó tizennyolc vármegyében - köztük Borsod-Abaúj-Zemplénben - és a fővárosban összesen 2923 településén ellenőrzik és tisztítják a lakossági kéményeket.

Kétévente biztos mennek 

Fontos tudni, hogy a társasházak esetében kétévente ellenőriznek a szakemberek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező.

Szintén kiemelendő, hogy az egylakásos ingatlanokba (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) nem megy kérés nélkül a kéményseprő, a kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek idén is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást, illetve online is megrendelhetik azt.

Ha gond van, szólnak 

A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése. 

A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

Tanúsítványt állítanak ki 

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni.

 
 
 

A társasházi sormunkaterv elérhető ITT!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában