Figyelem!

2023.08.24. 14:00

Ha szerencsések akarunk lenni, most hívjuk a kéményseprőt!

Akár három hónap is lehet a várakozási idő, ha nem rendeljük meg idejében a kéményseprést.

Detzky Anna

A kéményseprő munkája életmentő lehet

Fotó: Berán Dániel

A közhiedelem szerint szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk. Ez igaz, hiszen, ha jól működik a kéményünk, biztonságban tudhatjuk otthonunkat, családunkat. Magánszemélyeknek a kéményseprés ingyenes, viszont az ellenőrzéshez időpontot kell egyeztetni. Sokan csak a fűtési szezon kezdetén hívnak kéményseprőt, amikor a szakemberek a legleterheltebbek és többet kell várni az ellenőrzésre. Tavaly a lakossági ügyfelek 30 százaléka szeptemberben foglalt időpontot, de idén érdemes már most megkezdeni a foglalást – ajánlja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

Utánajártunk, hogy miért is fontos a rendszeres kéményellenőrzés. 

Évente ellenőriztessük! 

„Fűtési időszakban jellemzően megemelkedik azoknak a tűzeseteknek és baleseteknek a száma, amelyek a háztartásokban használt tüzelő-fűtő berendezések működtetésével hozhatóak kapcsolatba. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük fűtőberendezéseinket, illetve a hozzájuk tartozó égéstermék-elvezetőket” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

„Vegyes tüzelésű berendezéseknél nő a kéménytűz kialakulásának kockázata, a nyílt égésterű fűtőberendezéseknél pedig a szén-monoxiddal összefüggő balesetek esélye. Gázüzemű és zárt égésterű tüzelőeszköz esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezésnél évente szükséges elvégeztetni az égéstermék-elvezető ellenőrzését. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára négyévente van szükség, ami szintén díjmentes.” 

Közel százötven tűzeset 

A legsúlyosabb kéménytüzek általában a kémény környezetében található éghető anyagok miatt nőnek nagyra. 

„Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tavaly 142 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét kéménytűz miatt, idén eddig 76 ilyen eseményhez kellett kivonulni a hivatásos egységeknek. Abban az esetben, ha a szilárd tüzelésű fűtőberendezés kéménye jó állapotban van, rendszeresen karbantartott és megfelelő tüzelőt használunk, jóval kisebb az esélye, hogy a lerakódott korom és kátrány meggyulladjon az égéstermék-elvezetőben. Ha ez mégis bekövetkezik, a folyamat általában problémamentes. Azonban ha a kémény rossz állapotú, vagy szakszerűtlen a kivitelezés, komolyabb tűz is bekövetkezhet. Ilyenkor jellemzően a kémény környezetében lévő éghető anyagok, födém és tetőszerkezet gyullad meg, de többször előfordult már, hogy a lakórészt is érintette a tűz. Azokat a kéményeket, amelyekben kéménytűz történt, felülvizsgálatig nem szabad tovább használni” – hangsúlyozta a tűzoltó százados. 

Hőcserélőt is megnézik 

A tűzesetek kockázatának csökkentése mellett a fűtés hatékonyságára is lényeges odafigyelni. 

„Az elszennyeződött hőcserélők, vagy a nem megfelelően működő kémények akár 10-30 százalék hatásfok csökkenést is okozhatnak. A kéményseprő nemcsak az égéstermék-elvezető rendszereket vizsgálja, hanem az egyéb veszélyforrásokat, mint például a fokozott légzárású nyílászárókat, páraelszívót és a hasonló légfogyasztó berendezéseket, amelyek veszélyeztethetik a tüzelő berendezések biztonságos üzemeltetését” – sorolta a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. 

Társasháznál kötelező 

Online és személyesen is foglalható időpont, amit ajánlott már most lestoppolni. 

„A társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanok esetében a kéményseprők továbbra is úgynevezett tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek. Ezekben az ingatlanokban jellemzően közös gyűjtőkémények vannak. 2018. január elseje óta a sormunka csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint. Az egylakásos épületek – jellemzően a családi házak – tulajdonosai és használói a kéményseprőipari szolgáltatóval egyeztetve igényelhetik meg a szolgáltatást. Sokan halogatják az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást, ezért ilyenkor előfordulhat, hogy tervezettnél néhány nappal későbbre sikerül időpontot egyeztetni. Kollégáink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megrendelővel közösen megállapított időpontban, de legkésőbb a megrendelést követő 90 napon belül elvégezzék a szükséges munkát. A kéményseprőipari szolgáltatás a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy a 1818-as telefonszám 9.1-es menüpontján keresztül foglalható le. Természetesen személyes ügyintézésre továbbra is van lehetőség a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Ellátási Csoport irodájában Miskolcon, a Tárkányi Béla utca 15. szám alatt, vagy a +36 70/641 85 31 közvetlen telefonszámon” – tájékoztatott Dojcsák Dávid. 

Harmadikra fizetős 

A cégeknek és a későn észbe kapó magánszemélyeknek fizetnie kell a szolgáltatásért. 

„A lakossági kéményseprés keretében végzett munka az egylakásos ingatlanoknál évente egy alkalommal tehát ingyenes. A lakossági körön kívüli ingatlanoknál, tehát az egyéni, vagy társas vállalkozások telephelyeként bejegyzett ingatlanokban, a vármegyében nyilvántartásba vett kéményseprőipari szolgáltató cégek végzik az égéstermék-elvezetők vizsgálatát megrendelésre, díjfizetés ellenében. Társasházaknál csak a kiértesítések napján, tehát az 1-es vagy a 2-es értesítésben meghatározott időpontokban történő munkavégzések ingyenesek. Ezt követően az érintettnek 30 napon belül időpontot kell egyeztetnie a munka elvégzéséhez, amely ilyenkor már nem ingyenes” – hívta fel a katasztrófavédelem munkatársa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában