Balesetmegelőzés

2023.11.17. 20:00

Miskolcon a gyalogosokat is büntetik

A halálos balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a gyalogosok is szabályosan közlekedjenek.

Detzky Anna

A Búza tér környékén gyakrabban ellenőrzik a gyalogosokat, mióta lezárták az aluljárót

Fotó: Bujdos Tibor

A közösségi médiában felröppent a híre, hogy a gyalogosokat is bünteti a rendőrség Miskolcon közlekedési kihágások miatt, különösen most, hogy a Búza tér környékén halálos baleset is történt emiatt. A szúrópróbaszerű elrettentő büntetés a lakosok érdekében történik.

Akár hatvanezres bírság

- A gyalogosok elütése viszonylagosan gyakori baleseti ok, amelynek kockázata ősszel megnövekszik, mert tovább van sötét. Ehhez nagyobb részben járulnak hozzá a járművezetők, de maguk a gyalogosok is. Például, ha a járművek között cikázva próbálnak meg átkelni, átbújnak a védőkorláton, vagy tilos jelzésen mennek át – nyilatkozta a boon.hu-nak Molnár Emil alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. 

- Emiatt őket is megbüntetjük olykor-olykor, ha szabályt szegnek, különösen azokon a helyszíneken, ahol nagyon elszaporodik az ilyen jellegű szabálysértés. Szeptemberben például az iskolák környékén található gyalogátkelőhelyekre ügyelünk erőteljesebben. A kollégáim ott sokszor segítik is a gyalogosok átkelését. Most pedig többek között a Búza tér környékén vagyunk jelen. Szabálytalanság esetén mindig a járőröző rendőrök észlelése az elsődleges, ami kiegészül a járőrautóban található kamera felvételével is. A szabálytalankodó általában helyszíni bírságot kap, vagy feljelentést. A büntetés 6500 forinttól 66 ezer forintig terjedhet az eset súlyosságától és a rendőr megítélésétől függően.

Az óvatosság életet ment

Az elütések jelentős része gyalogátkelőhelyen történik.

- Hetente tapasztaljuk, hogy a forgalmasabb útszakaszokon ütnek el gyalogosokat. Reméljük, hogy azzal, hogy néhány embert megbüntetünk, még többeket visszatartunk attól, hogy szabálytalanul közlekedjenek. Bízunk benne, hogy ez hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb legyen a baleset. A helyszín egyébként mindig meghatározza az intézkedéseinket. A balesetveszélyesebb csomópontokra nagyobb figyelmet fordítunk. Ilyen helyeken sokszor már a jelenlétünk is elrettentő erejű, ami egyértelműen érzékelhető. Hiszen ahová sokszor visszatérünk, ott lényegesen lecsökken a szabálysértések száma. Emellett kérjük az autósokat, hogy a forgalmasabb és kritikus helyeken közlekedjenek óvatosan, lassan, hogy megvédhessük a gyalogosokat, akiken semmilyen védőfelszerelés nincs, a személygépkocsival ellentétben! A gyalogátkelőhelyeknél pedig le kell lassítani és a gyalogosnak meg kell adni az elsőbbséget, vagyis át kell engedni. Ugyanis az elütések nagyobb része gyalogátkelőhelyen történik az autós hibájából – magyarázta a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

Javul a városi közlekedés

A közútkezelővel, illetve a miskolci önkormányzattal folyamatosan egyeztet a rendőrség közlekedési ügyekben.

- A miskolci villamosmegállókat úgy alakították ki, hogy nagyon nagy takaró hatásuk van, ezért a közútkezelő sebességkorlátozást vezetett be. Egyeztetéseink hatására bizonyos kereszteződésekben 24 órán keresztül jeleznek a közlekedési lámpák, vagy tovább, mint korábban. Még akkor is, hogyha ezt a gyér forgalom nem indokolja, ugyanis a sárgán villogó lámpa mindenhol nagyobb kockázatot jelent. Ezek jellemzően olyan helyek, ahol kezelhetetlenné válik a forgalmi szituáció, ha nem jelez a közlekedési lámpa. Például nem olyan régen állították át kérésünkre folyamatos működésre a Petőfi téri lámpát. Ezt megelőzően 2-3 havonta volt ott gyalogoselütés, vagy valaki olyan irányból száguldott át a kereszteződésen, ahol elsőbbséget kellett volna adnia. Azóta viszont ez megszűnt. Továbbá a közvilágítás is segíti a gyalogosok észlelését a hosszú őszi, téli estéken és a balesetek elkerülését. Ezen még lehetne mit javítani – jelentette ki az alezredes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában