Figyelem!

2023.10.09. 17:30

Ekkor van elsőbbségük a gyalogosoknak. Mutatjuk...

Állandó a vita, hogy mikor, kinek van elsőbbsége, a gyalogosoknak, vagy a járművezetőknek. Pedig a szabályok egyértelműen fogalmaznak.

Póczos Nikolett

A zebra a gyalogosoké

Fotó: Fotó: Vajda Istvan/Hydelight

A gyalogosok gyakran tapasztalják, hogy a zebrán átkelve az autósok vagy megadják a nekik járó elsőbbséget, vagy nem. Annak jártunk utána, hogy a közlekedésben milyen szituációban kinek van elsőbbsége. Segítségünkre a Tóth Autósiskola ügyvezetője, Tóth Tibor volt. 

Egy konkrét esetet is ismertettek. Miskolcon állandó problémát jelent a Szentpáli utca és Régiposta utca kereszteződéséban, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen áthaladni kívánó gyalogosoknak a kanyarodó autósok - akiknek egyébként szintén zöld jelzés van érvényben - nem adják meg az elsőbbséget. Az autósok úgy gondolják, minden irányból nekik van elsőbbségük és rosszalló pillantásokat vetnek az átkelő gyalogosokra. 

A válasz egyértelmű

Utána jártunk, kinek van igaza ebben a helyzetben. Alapvetés, hogy a KRESZ előírja: kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik - ismertette Tóth Tibor a Tóth Autósiskola ügyvezetője, iskolavezetője. 

Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, fokozott óvatossággal, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni – tette hozzá. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni - hangsúlyozta. 

Fokozott figyelem

Az iskolavezető jól ismeri az említett kereszteződést, ahol kis ívben a Régiposta utcáról és nagy ívben a Coop áruház irányából felől jönnek az autók, ezért előrelátónak kell lenni és figyelni az autósnak a gyalogos viselkedését. Elő kell segítenie, hogy minél hamarabb átkeljen a zebrán a gyalogos, nem állíthatja meg a mozgásában a gyalogost - mondta Tóth Tibor. A szabályok szerint pedig - emelte ki az ügyvezető - a gyalogos nem mondhat le a személygépjármű javára a saját elsőbbségéről – nyomatékosította az iskolavezető. Az autósnak nem szabad retorziót alkalmazniuk a gyalogosakkal szemben, ki kell várnia, míg a gyalogos átmegy az úttesten, bármilyen lassan teszi is azt, hiszen lehet, hogy idős vagy egészségügyi problémája van. Széles úttesten, ahol négy sáv van és még villamospálya is fut, mint például a Bajcsy-Zsilinszky utcán, még nagyobb körültekintést és fokozott óvatosságot ígényel a gyalogosok és az autósoktól egyaránt. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Miskolcon ilyen helyzetekből gyakoriak-e a közlekedési balesetek? A Miskolci Rendőrkapitányság később ígért választ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában