Érkezik a Miskolci Rocklegendák könyve!

2023.11.18. 15:30

Egy csokorba gyűjtötte a miskolci, legendás zenekarokat

Miskolc - November végén jelenik meg Bárdos István második könyve.

Horváth Imre

Bárdos István a korábbi, a Reflex zenekaról szóló könyvével

Fotó: Ádám János

Éppen két évvel ezelőtt jelent meg a Reflex című könyv. Bárdos István, az 50 éves rockzenekar egyik alapítója, vezetője, énekese vetette papírra a zenekar történetét, amely nyomtatásban is megjelenhetett. Akkor azt nyilatkozta a boon.hu-nak: 

Ez egy fél évszázados történet, ami azért is érdekes, mert ott voltunk a kezdeteknél, megéltük a rendszerváltást, a zenei átalakulásokat, és azóta is létezünk. Sok jó zenekar és jó zenész van és volt Miskolcon, megérdemelnék, hogy valami maradjon utánuk. Én a pandémia idején gondoltam úgy, hogy nekiállok, és legalább a saját történetünket megírom, hogy ne csak a dalok, a Diósgyőr-induló maradjon utánunk.

Ezzel azonban egyáltalán nem fejeződött be István írói karrierje, sőt! Idén június elején A zene az kell című podcastünkben már arról beszélt, hogy készülőben van egy második könyv, amelyben csokorba szedi a miskolci legendás zenekarokat. Ehhez minden zenekar képviselőjével felvette a kapcsolatot, hogy a lehető leghitelesebben vethesse papírra a történetüket. Emellett pedig igyekezett minél több képi anyagot is gyűjteni, hiszen a Reflex könyv is erős volt fotóanyagban.

Hiánypótló mű készült

„A ’60-as évek elejétől, a pop-beat-rock zene születésétől napjainkig Miskolc városában számos olyan zenekar tevékenykedett, amelyek – ha országos szintig nem is mindannyian jutottak el, - de meghatározó szerepet játszottak a város és a megye könnyűzenei életében. 

Még a legismertebb magyar zenekarok is csak éppen alakulófélben voltak, amikor 1962-ben egy miskolci zenekar már megnyerte az ország legelső „KI MIT TUD?” zenekari vetélkedőjét. 

A város könnyűzenei életében nincs egyetlen olyan évtized sem, amikor ne játszott volna a városban egy-egy sikeres helyi pop-beat-rock zenekar. A „Tröszt” zenekar, az Építők, a Metál, a Szinkron, az Ős Edda, a Héliosz már a ’60-as évek közepétől rendkívül népszerűek voltak, akiket az következő években, évtizedekben tehetséges helyi együttesek követtek.

A dalok elszállnak, a zenekarok feloszlanak, és az egykor sikeres együttesek (méltatlanul) lassan a feledés homályába merülnek. Az elmúlt években a miskolci zenekarok közül az Eddáról több kötet és a Reflex munkásságáról jelent meg életrajzi könyv. Ezt a hiánypótlás szándékozik felvállalni a „Miskolci Rocklegendák” könyv, amely a ’60-as évektől a századfordulóig 20 zenekar pályafutásának bemutatásával szeretné felidézni nemcsak a korszakot, hanem a zenekarok történeteit, sikereit, kudarcait” – írta a könyv kapcsán a szerző.

Mostanra pedig a munka célegyenesbe érkezett. Bárdos István most arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Miskolci Rocklegendák könyv munkálatai lassan a végéhez érnek, az anyag a Debreceni Kapitális Nyomdába került. A nyomda az elkészülést november 27-re igazolta vissza.

A kötet a Bíbor Kiadó gondozásában elegáns formában, B/5 méretben, műnyomó papíron 300 oldalon (270 oldal bel ív és 32 oldal színes melléklettel) jelenik meg.

A tervek szerint az elkészülését követően november 29-én 16:30-kor a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár nagytermében könyvbemutatót tartunk

– tudtuk meg a szerzőtől.

 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában