Körülnéztünk

2023.11.07. 14:04

Füge sok, birsalma alig van a miskolci Búza téri piacon

Extra termést hozott az idén az egyre kedveltebb déligyümölcs.

Pap Gyula

Bőségesen van alma a piacon, bár a szakemberek szerint közepes az idei termés

Fotó: Bujdos Tibor

A szokatlanul enyhe időjárás számos területen okozott meglepetés, a közérzet mellett a mezőgazdaságban okozott extrém jelenségeket, egyes növényfajtáknál pozitív illetve negatív irányban. Az olvasóink szívesen küldik be például az újból kivirágzott orgona fényképét vagy egyes túlméretes gyümölcs vagy zöldség fényképét.

Drágább az alma

Az almaszezonnak viszont nem kedvezett a klíma, az idén kevésbé jó a termés, mint a korábbi években. Ez az árakban is megfigyelhető, legkedveltebb gyümölcsünket a szupermarketekben 600 forintért is kínálják kilóját, a Búza téri piacon a magyar jonaprince és az idősebbek kedvence, a jonathan 500 forintért megy, a az édes gála alma 600 forintot kóstál kilónként, de van noname verzió is 300 forintért. Hibátlan és szép az áru, az ízük is kifogástalan, kérdés, ki melyiket szereti jobban.

Manyi néni és családja nagy almafogyasztó, míg volt telkük, hat almafa termését takarították be és dolgozták fel, illetve fogyasztották nyersen. Talán nosztalgiából is vásárol be rendszeresen minden fajta minőségből, és sima fogyasztás mellett az almás sütemény is a családi kedvenc.

Amiből jelentősen kevesebb van a piacon az idén,  az a birsalma. Míg tavaly roskadoztak a gyümölcsfák, az idén nem kedvezett nekik az időjárás. A minősége is változó, és ahol lehet kapni, jelentősen magasabb áron kínálják, mint például tavaly ilyenkor, akkor 800 és ezer forint között mozgott az ára – az árusok emlékezete szerint – most a jó minőségű 1200 forintos kilónkénti árért vár a vásárlóira.

Extra termést hozott az idén az egyre kedveltebb füge. A piacon is elő-előfordul de magántermelők is szép termésről számolnak be.

Krisztáéknak mindössze egy fügefájuk van, de az már ebben a szezonban másodszor terem. Bőséges a termés, szeretik is mindannyian. A nagy része feldolgozás nélkül elfogy, de korábban, amikor kaptak még ajándékba hozzá, fügelekvárt is készítettek – idézi fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában