boon.hu video

2023.11.07. 12:31

Mutatjuk, ma mi jellemzi folyóinkat vármegyénkben (fotókkal, videókkal frissítve!)

Tegnap az árvíz miatt korlátozásokat vezettek be vármegyénkben, a Sajó áradása miatt több utat lezártak.

Pap Gyula

Továbbra is zárva az út Sajókazánál

Fotó: Bujdos Tibor

Kedd reggel vízfolyásaink duzzasztásmentes szakaszain, mind a mederteltségek, mind a vízmozgások változatos képet mutattak a szerint, hogy az elmúlt napon kialakult kisebb-nagyobb árhullámok a vízfolyások mely szakaszain tartottak – tájékoztatott Pál Sára, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. Tegnap ugyanis az árvíz miatti korlátozásokat vezettek be vármegyénkben, a Sajó áradása miatt több utat lezártak.

Változó mederteltség

Közepes, vagy magas mederteltség továbbra is a Sajó, a Bódva és a Tarna vízrendszerében volt jellemző, míg máshol általában alacsony, vagy igen alacsony értékeket mértek. A Tarna csaknem teljes vízrendszerében az apadás dominál. 

Kedd délelőtt Tarnaméránál és Tarnaörsnél is másodfok (300 centiméter) alá süllyed a vízállás, és az apadás folyamatosnak ígérkezik, szerdán napközben már elsőfokhoz közeli vízszintekkel. A Sajó Sajópüspökinél tegnap reggel 6 órakor tetőzött 353 centiméteres vízállással (harmadfok 300 centiméter, legnagyobb vízszint 416 centiméter), azóta ott már több mint egy métert apadt a folyó. A Sajó hazai középső és alsó szakaszán további áradás várható, Sajószentpéternél kedd délután harmadfokhoz (350 centiméter) közeli tetőzéssel.

Felsőzsolcánál szerdán, a reggeli órákban az elsőfokú (300 centiméter) készültségi szintet mérsékelten meghaladó tetőzésre lehet számítani. Sajópüspökinél ma elsőfok alá süllyed a vízszint, és csütörtökön már a folyó teljes hazai szakaszán készültségi szint alatti vízállások lesznek jellemzők, tudtuk meg a sajtóreferenstől. Azt is, hogy a Bódva hazai felső szakasza folyamatosan apad, miközben Szalonnánál és alatta lassan tovább áradt a vízfolyás.

Az utinform.hu kedd kora délutáni tájékoztatása szerint a Sajó áradása miatt lezárták a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő utat, Sajókaza és Sajóivánka között. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában