Hétvégi program

2023.11.11. 09:00

A klímaváltozás jegyében rendeznek ötletmaratont Miskolcon

A verseny célja, hogy megvalósítható projektek szülessenek a lakosok legjobb ötleteiből.

Boon.hu

Sokan vettek részt a rendezvény nyitónapján

Fotó: Bujdos Tibor

Idén is megszervezte a Miskolci Ötletmaratont a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület Miskolc önkormányzatával együttműködve  november 10-től 12-ig, péntektől vasárnapig a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. A második 48 órán át tartó ötletverseny a "Versenyfutás a klímaváltozással" alcímet kapta. Ugyanis 2023-ban olyan ötleteket várnak a szervezők, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak a klímaváltozáshoz. Az esemény beharangozójában részletesen beszámoltunk a verseny menetéről. Péntek este máris több ötlet prezentációját láthatta a zsűri, majd csapatépítés és a piacozás következett. Az ötletek között felmerült többek között, hogy legyen raklapbútorzat a Szinva mentén, alakítsanak ki új parkot a tejgyár mögött, szerveződjenek faültetési akciók fiatalokkal, hasznosítsák a bezárt bányaterületeket energetikai szempontból, legyenek betonfeltörő akciók és éledjen újjá a zöld turizmus. Eredményhirdetés vasárnap 16 órakor lesz ugyanitt.

Fontos a részvételiség

„Nagy örömmel jöttem ide újra, hiszen az előző ötletmaraton is nagyon nagy élmény volt számomra. Úgy jövök ide, mint barátok közé, ahol olyan emberekkel találkozhatok, akik hasonlóan gondolkodnak abban az értelemben, hogy szebbé és jobbá kellene tenni ezt a várost” – köszöntötte a jelenlévőket Veres Pál, Miskolc polgármestere. „Nem úgy történik ez, hogy a városvezetés ül egy betonépületben és onnan próbálja, mint egy elefántcsonttoronyból kitalálni azt, hogy mi lenne jó a városnak. Hanem sokszor megkérdezzük a városlakókat, és arra kérjük a képviselőtársainkat, hogy járják az utcákat, találkozzanak emberekkel, hallgassák meg a véleményüket. Ezt úgy hívják, hogy részvételiség, amit fontosnak tartunk, ezért is van Részvételi Irodánk. A civil szervezetekkel is próbáljuk a kapcsolatunkat minél szélesebbre tárni, és az ő véleményüket meghallgatva igyekszünk összeállítani a stratégiai döntéseinket. A II. Miskolci Ötletmaratonon pedig két és fél nap alatt annyi jó kezdeményezés gyűlhet össze, amelyek közül a legjobbakat kiválasztva ez a város valóban szebb, jobb és élhetőbb lesz. Ezekből projekt és megvalósíthatósági tanulmány készül majd, amelyeket szeretnénk beépíteni a város fejlesztésébe.”

Klímasemleges város

A városvezetés a minimálisra szeretné csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást Miskolcon.
„A verseny fő mondanivalója most az, hogy ez a város zöldebb és fenntarthatóbb legyen. Nem véletlen, hogy mi vállaltuk azt, hogy megpályázzuk idén a 100 klímasemleges és okos város misszióban való részvételt. Nagy örömünkre Magyarországról abban a három városban vagyunk benne Budapest és Pécs mellett, akik ezt a lehetőséget elnyerték. Dolgoznak a kollégák gőzerővel azon Varga Andrea alpolgármester vezetésével, hogy ezt a bizonyos klímaakciótervet és a klímaszerződést összeállítsuk. Reményeink szerint ezt jövő tavasszal le is tudjuk tenni az asztalra. Ez fogja meghatározni Miskolc város fejlesztését 2030-ig és 2050-ig, azon cél elérése érdekében, hogy a szén-dioxid-kibocsátás minimális legyen ebben a városban. Nem csak szlogen, hogy mindent meg szeretnénk tenni azért, hogy ezt a fantasztikus adottságokkal rendelkező várost megóvjuk gyerekeink és unokáink számára” – hangsúlyozta a polgármester.

Mindenki tanul belőle

A szociális hackathonra épülő Miskolci Ötletmaraton a részvételiségre tanít.
„Három-négy hónapja dolgozunk azon, hogy ez a verseny megvalósulhatott. Sokat gondolkodtunk, hogy mit tegyünk és merre induljunk a szervezés során. A szervezőknek mindig akkor nyugszik meg a lelke, amikor elhangzanak a köszöntők és elindul a program, hiszen akkor azt tudjuk mondani, hogy itt vagyunk együtt és mindannyian eljöttünk” – mondta a szervezők nevében Molnár Aranka, a Dialóg Egyesület tagja, a II. Miskolci Ötletmaraton szakmai koordinátora. „A részvételiséget tanulnunk kell és az ötletmaraton, a szociális hackathon, amelyre ez a verseny épül, egy külön módszer erre. Amikor végiggondoltam, hogy mi is jut eszembe róla, azt írtam föl, hogy együtt tanulunk. Tanulnak a szervezők, a csapatokat segítő mentorok, a zsűri és maguk a résztvevők is arról, hogy hogyan tudunk együttműködni, hogyan hatunk egymásra és a környezetünkre. Hogy, hogyan tudunk építkezni egymással közösen és egymásból és hogyan tudunk szemléletet váltani. Továbbá, hogy hogyan tudunk örülni annak, amit elérünk és egymásnak. Hogy, hogyan fogadjuk el egymást és hogyan fogadjuk be a másik ötleteit. Nyitottak vagyunk, hogy megemeljük egymást és a csapatot, és szeretettel fordulunk egymás felé nemcsak most, hanem itt mindig.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában