boon.hu video

2023.10.20. 19:00

A tokaji öreg Vackor a harmadik helyet kapta az Év Fája versenyben (fotókkal, videókkal)

A vetélkedő jelentősége manapság nagyobb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás miatt a korábbinál is fontosabb a településeket hűtő, árnyékoló fák megőrzése.

A több mint kétszáz éves körtefa a Tiszaparton Tokaj határában

Fotó: MW

A július óta tartó online szavazás végén 5322 szavazattal az Év Fája verseny első helyét a Szekszárdi Remete berkenye szerezte meg. A Hős Fa címet idén a Győrszentiváni tölgyes, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az újtikosi „Százéves” fűzfa kapta. 

Vármegyénkből három fa volt versenyben, az öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája, a sajóörösi törökmogyorófa, valamint a vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe. A vadkörtefa a harmadik helyet nyerte el, míg az almafa a hatodik, a törökmogyorófa pedig a hetedik lett a megmérettetésben.

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. Idén 21 jelölt közül a szakmai zsűri választotta ki a kilenc döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással döntött kedvencéről július 1. és október 1. között. A fákra összesen 12762 szavazat érkezett.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1.hely Szekszárdi Remete berkenyéje-5322 szavazat

2.hely A győrszentiváni tölgyes-3934 szavazat

3.hely Az öreg vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája-1106 szavazat

4.hely Az újtikosi százéves fűzfa-801 szavazat

5.hely Az Olimpia park platánja-680 szavazat

6.hely A Vadnai Csakazértis Batul almafa, a kitartás jelképe-443 szavazat

7.hely Sajóörösi törökmogyorófa-200 szavazat

8.hely A tiszaigari Mátyás király fa- 155 szavazat

9.hely A Szabadkikötő platánja-121 szavazat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában