Fejlesztés

2024.05.12. 19:28

Átadták és máris megtelt a vámosújfalui bölcsőde

Az óvodában kialakított épületrész tizenkét gyermek fogadására alkalmas.

Bódisz Attila

Óvodások műsora az avató ünnepségen

Fotó: Bódisz Attila

Bölcsődét avattak Vámosújfalun pénteken. A rendezvényen Jadlóczki Lajos polgármester elmondta: településükön régóta elérhető a bölcsődei szolgáltatás. Több mint egy évtizede az óvoda részeként működött a bölcsőde, majd a törvényi szabályozás változásaival mini bölcsődét hoztak létre hét férőhellyel. Ezt azonban túlnőtte a településen keletkezett igény, ezért döntöttek öt éve egy 12 férőhelyes bölcsőde kialakítása mellett.

A polgármester hozzátette: a pályázat már évekkel ezelőtt pozitív elbírálásban részesült, de a koronavírus-járvány, valamint a háború okán jelentősen megemelkedő építőipari árak miatt támogatás kiegészítésre volt szükség. Ezt dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő segítségével sikerült előteremteni – fűzte hozzá Jadlóczki Lajos. Így összesen több mint 208 milliós ráfordítással sikerült létrehozniuk a 12 gyermek fogadására alkalmas bölcsődei részt – közölte.

Óvodások műsora az átadón
Fotó: Bódisz Attila

A polgármester arról is beszélt, hogy a létszám már betelt és vannak, akik várnak a szabad helyekre. Véleménye szerint mindez annak köszönhető, hogy Vámosújfalu fejlődő település, amit a 37-es számú főút, valamint a villamosított vasútvonal közelsége és a 25-30 kilométerre elérhető autópálya mellett a takaros településkép, valamint a jó közbiztonság is kiegészít. A polgármester megjegyezte: településük lélekszáma 730-740 között mozog, a hazatérő- és a máshonnan hozzájuk költöző fiatalok megvásároltak minden szabad ingatlant. Nekik szeretnék biztosítani a jó színvonalú bölcsődei, óvodai ellátást, amit a nyolcosztályos iskola egészít ki.

Lépésről-lépésre

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő kifejtette: a kormány családtámogatási rendszere lépésről-lépésre épült fel és épül tovább. Először munkahelyeket igyekeztek biztosítani az embereknek, majd párhuzamosan bővült az otthonteremtés, valamint az óvodai-bölcsődei szolgáltatások lehetőségeinek köre. A honatya kiemelte: a térségben 12 bölcsődét adtak át az elmúlt időszakban, ami nagy segítség abban, hogy a fiatal családoknak ne kelljen választani a gyermekvállalás és a munka, vagy a karrierépítés között.

A bölcsőde épülete
Fotó: Bódisz Attila

Ahhoz, hogy mindez egy településen érezhető fejlődést hozzon, szükség van olyan képviselő-testületre és polgármesterre, akik partnerei a kormánynak – fejtette ki. Ezzel együtt bejelentette: a bölcsőde- és óvodafejlesztési program tovább folytatódik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában