boon.hu video

2023.10.12. 16:27

Látványos feladatok az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóján (fotók, videó)

A verseny „elsődleges célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

Ujlaki Attila

Erőpróba

Fotó: Bujdos Tibor

Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulóját rendezték meg csütörtökön délelőtt Miskolcon. A megmérettetések során a fiatalok kipróbálhatják magukat különböző, a honvédelemhez kapcsolódó sportos feladatokban, ezáltal fejleszthetik magukat fizikailag és mentálisan, ráadásul közelebbről is megismerkedhetnek a katonasággal. Miskolcon a versenyzők a következő versenyszámokban mérhették össze tudásunkat: mátrix labirintus futás, elsősegélynyújtás, lézer váltófutás, kézigránát (KGR) hajítás célba, akadálypálya, figyelés, tájékozódás, távbecslés és fegyveres váltófutás, valamint készségfejlesztő feladatok. 

Vármegyei fordulóval kezdődik

A verseny a vármegyei fordulókkal kezdődött, ahova bármelyik középiskolából nevezhettek a 14-18 éves fiatalokból álló 4 fős csapatok. Az országos döntőbe a vármegyei fordulók győztesei jutnak – erről már Csoma Gábor százados nyilatkozott a boon.hu-nak. 

„A vármegyében 23 csapat jelentkezett a versenyre, amelyre azt lehet mondani, hogy jelentős” – mondta. Hozzátette: az egész vármegye területéről érkeztek középiskolai diákok a versenyre. 

„Egyre nagyobb presztízse van a versenynek a középiskolák között és egyre nagyobb megbecsülés is jár a nyerteseknek” – mutatott rá. Arról is beszélt, hogy középiskolai honvédkadétprogram egyre népszerűbb az iskolákban. „Országos szinten Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében van a legtöbb kadétiskola és azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb azérdeklődés a honvédelem iránt” – hangsúlyozta. 

Vonzó a katonai pálya 

Portálunk arra is rákérdezett, hogy miért érdemes a katonai pályát választania egy fiatalnak. Csoma Gábor azt mondta, hogy a Magyar Honvédségben olyanfajta modernizáció ment és jelenleg is megy végebe, amely minden fiatal számára vonzó lehet. 

Minden diák megtalálhatja a számításait az informatikától, a kibervédelmen át egészen a drónok kezeléséig, nagyon sokszínű a paletta, amely rengeteg lehetőséget is rejt magában

 – mondta. 

Népszerűsíti a honvédelmet 

A verseny elsődleges célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A résztvevő fiatalok a közös kihívások leküzdése során megtapasztalják milyen az igazi csapatszellem, próbára tehetik erőnlétüket, rátermettségüket, bizonyíthatják helytállásukat. A résztvevők már a versenyre való felkészülés során olyan ismereteket, készségeket sajátítanak el, amelyeknek a civil életben is hasznát veszik. A vármegyei fordulókat az Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezte, az alakulat katonái pedig a verseny alkalmával a honvédelem iránt érdeklődő fiatalokat tájékoztatták a különböző szolgálatvállalási, továbbtanulási és ösztöndíj-lehetőségekről.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában