Válaszol a szakember

2023.10.16. 11:15

Mondhatunk-e igent kutyánk, macskánk ivartalanítására?

A műtét kockázatai ma Magyarországon rendkívül minimálisak.

Pap Gyula

Néhány nap, és újra jól lesz a megműtött kutya

Forrás: Shutterstock

Fotó: MDV Edwards

A kutyák és macskák ivartalanításánál sok eltérés van, a közös pont, mely vonatkozik kutyára és cicára is, nőstényre és hímre egyaránt, hogy az előnyök meghaladják a hátrányokat – fejtette ki dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa. 

– A kérdést, hogy javaslom-e az ivartalanítást, nagyon könnyen meg tudom válaszolni, hogy inkább igen, és erre bárki bármilyen ellenpéldát hozhat, akkor is megállja a helyét – tette hozzá. – Ebben a témában nagyon komoly kutatások vannak, és ezek ki tudják mutatni az ivartalanítás hátrányát, kockázatait is. Ha publikál valaki egy ilyen cikket, futótűzként terjed a médiában szakmai, állatos körökben, hogy „na, itt van, meg akarjátok csonkítani az állatomat, és van bizonyíték, hogy ez tényleg káros lesz a kedvencnek” – fogalmazzák meg. 

Dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, klinikus  szakállatorvos
Fotó: Bujdos Tibor

– Pedig ez nem azt jelenti, hogy nem szabad ivartalanítani, hanem azt jelenti, hogy az ivartalanítás, mint műtéti beavatkozás, kockázatokkal jár. Nincs olyan műtét a világon se embernél, se állatnál, amely ne járna kockázattal, hangsúlyozta a szakember. Hozzáfűzte, mivel altatásban végzik ezt a beavatkozást, ezért természetesen kockázatokat kell vállalni, viszont ezek ma Magyarországon rendkívül minimálisak, ugyanis olyan színvonalon dolgozik a magyar kisállatgyógyászat, hogy ezeket a kockázatokat kiválóan tudja kezelni. Nem egy harmadik világbeli országban vagyunk, hangsúlyozta, ahol nincsenek megfelelő állatorvosi ellátóhelyek, hanem itt, ahol abszolút nyugat-európai színvonalú a kisállatgyógyászat, ezek a kockázatok minimálisak és kezelhetőek. 

Egyedi a döntés

 – Az ivartalanítás mindig egyedi döntés kell hogy legyen egy állatkával kapcsolatban, mert azon túl, hogy általánosságban javasolható, részleteiben nagyon fontosak az adott egyed tartási körülményei, a viselkedése, az egészségügyi állapota. Ugyanúgy, ahogy egy embernél is, ha valaki műtétre készül, akkor el kell előtte mennie az aneszteziológushoz, és egy vizsgálaton kell átesnie, ahol nagyon sok kérdésre kell válaszolni. Át kell tekinteni az addigi élete kórtörténetét, hogy megítéljék a kockázatát a beavatkozásnak. Ez ugyanígy kell történjen állatoknál is, minden egyes egyednél, legyen az kutya vagy macska, hím vagy nőstény, egyedileg kell mérlegelni, hogy mi a legjobb megoldás, mikor ideális a beavatkozást elvégezni, milyen előkészületeket igényel, és itt nemcsak orvosi dolgokra kell gondolni, hanem emberi dolgokra, például, hogy ne ivartalanítsunk akkor, ha a jövő héten elutazunk két hétre, mert ott lesz az állatunk felügyelet nélkül vagy a szomszédra bízva, és ha bármilyen sebgyógyulási komplikáció van, nem tudunk segíteni neki – hívta fel a figyelmet a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal kérjük, hogy keressék fel állatorvosukat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában