Babona

2023.10.16. 08:00

Nem népszerű a fekete cica

Az állatmenhelyeken ritkábban találnak gazdára a fekete színű kutyák és cicák.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elya Vatel

Nem titok, hogy egy 5 évnél idősebb kutyát kisebb eséllyel fogadnak örökbe, de úgy tűnik, nem csak az állatok kora mérvadó az adoptálásnál. Szakértők már többször is foglalkoztak az úgynevezett feketekutya-szindrómával, ami egy átfogó elnevezés arra a jelenségre, hogy a fekete kutyákat ritkábban fogadják örökbe – írja a bien.hu. És ez alól a macskák sem kivételek. Egy coloradói menhely statisztikájából derült ki, hogy a fekete cicák általában 26 napot töltenek bezárva, mire valaki elviszi őket, míg az összes többi macska 20-at. 

Fokozott stressz 

Sajnos ez a tendencia nálunk is megmutatkozik – mondta el Apró Zsuzsanna, aki a Miskolci Állatsegítő Alapítványnál állatgondozó és kutyakiképző. Bizony tízből ketten kikötik, hogy nem szeretnének fekete színű állatot örökbe fogadni. Vallási motivációt, babonát említenek, vagy kikötik, hogy legföljebb fekete-fehér lehet, pedig a fekete állatkáink is szépek, szeretni valóak – tette hozzá. Noha 6 nap nem tűnik olyan soknak, valójában egy kisállat életében rengeteget számít. Minél több idő telik el bezárva, egyedül, annál nagyobb lelki trauma és stressz éri őket. A statisztika szerint nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk valamilyen felső légúti fertőzés is. 

Sajnos több oka is van annak, hogy miért nem akarják hazavinni a fekete állatokat a menhelyekről. Az első és egyben leggyakoribb indok, hogy az emberek automatikusan agresszívabbnak és barátságtalannak tartják ezeket az állatokat. Úgy vélik, nehezebb kiolvasni az arcukról az érzelmeket, ez a fajta bizonytalanság pedig elveszi a kedvüket tőlük. Ehhez csak hozzátesz, hogy a filmekben általában a „gonosz” állatok mindig feketék, és ez tudat alatt is előítéleteket teremt. Jobban félnek tőlük, így hacsak van lehetőségük választani, egy ránézésre barátságosabb kutyát/macskát visznek haza. Sokan pedig babona miatt nem vágynak fekete állatra – elsősorban a fekete macskára. A fekete macskákat gyakran a balszerencsével kötik össze. 

Sokan úgy vélik, el vannak átkozva, Amerikában pedig a hallo­ween közeledtével rengeteg cica esik áldozatául ezeknek a tév­eszméknek. Sok menhelyen emiatt októberben egyáltalán nem lehet fekete macskát örökbe fogadni. Ráadásul jelenleg, amikor a modern világban a közösségi média hatalmas szerepet tölt be, sokan olyan házi kedvencet akarnak, akit jól lehet fotózni a lájkok miatt. Külföldön van olyan menhely, ahol sokkal nagyobb kedvezményekkel lehet elhozni ilyen állatot. Van, hogy fekete péntek alkalmával a gazdiknak még az ivartalanítást sem kell kifizetniük, hiszen átvállalják tőlük. Fred Levy fotós a diszkrimináció ellen hozott létre egy projektet, ami fekete kutyákról és macskákról készített fotósorozatokat tartalmaz. Ezzel is bebizonyította azt, hogy ezeket az állatokat pont úgy lehet fotózni, mint az összes többit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában