Miskolc

2023.10.02. 17:30

Kitálalt a miskolci önkormányzati médiacég, a Mikom egyik dolgozója

Elmondása szerint a DK mindent leuralt, sokszor nem is tudták, milyen anyagok jelennek meg az újságban.

Ujlaki Attila

A Mikomnál bizakodnak, hogy végre a saját szakmai belátásuk szerint dolgozhatnak

Fotó: Ádám János

Hatalmas a megkönnyebbülés Maros Éva cégvezető távozása után a miskolci önkormányzati médiavállalat, a Miskolci Kommunikációs Nonprofit (Mikom) Kft.-nél, a mindennapokat az alapoktól való újraépítkezés jellemzi – mondta a boon.hu megkeresésére egy ott dolgozó forrásunk. Azért mondta el a véleményét, mert nem szeretné, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) helyi szervezete egyoldalúan tematizálja a közéletet. „Meglátásom szerint, és ezt sok kollégám osztja, az újságírói szakma alapvető, írott és íratlan szabályai lettek figyelmen kívül hagyva az elmúlt időszakban” – hangsúlyozta a boon.hu-nak az anonimitását kérő dolgozó (a beszélgetés hangfelvételét szerkesztőségünkben őrizzük – a szerk.). Ismertette, hogy a Mikom munkatársait meglepte ugyan Maros Éva távozása, de azt szép számmal, többen is örömmel fogadták. Az egyik cikkben rejtve ugyan, de hangot adtak érzéseiknek (lásd a CSŐ MAROS ÉVA című keretes írásunkat).

Diktatórikus módszerek

Informátorunk azt is elárulta, hogy a politika lényegében az egész céget leuralta az elmúlt időszakban. „Köztudott volt, hogy a DK tagjainak köszönhetően került az ügyvezetői székbe Maros Éva, amivel szerintem önmagával nem is lett volna probléma, de amikor folyamatosan DK-s anyagokat kellett tolni, akkor kezdtek a dolgozók felháborodni” – húzta alá. Állítása szerint ezért volt gyakori, hogy a cikkek nem a szerzők monogramjával kerültek közlésre, mert az újságírók nem adták hozzá a nevüket, hanem MN, azaz Minap aláírással. Alapesetben az MN monogramot csak közlemények feldolgozásából készült cikkeknél alkalmazzák – tudtuk meg. Az informátor azt is elárulta, hogy a lehetséges összes fórumon, szinte kivétel nélkül minden munkatársuk jelezte a problémát az illetékesek felé, többször. „A helyzet tarthatatlanná vált, akaratosan és szinte diktatórikus módszerrel működött a szerkesztőség, senkit és semmit nem tisztelve” – avatott be a korábban kialakult helyzetbe.

Már nem kell azt a narratívát követnünk, amit a DK szeretne

Állítása szerint Maros Éváék érkezése után már nem a korábbi szerkesztők rakták össze az újságot, ők gyakran már csak PDF-formátumban találkoztak a lappal. „Amibe mi bele sem tudtunk volna nyúlni, de olyan is előfordult, hogy voltak anyagok, amelyekkel már csak a kész újságban találkoztunk” – mutatott rá, majd aláhúzta: ezeken az oldalakon gyakran megdöbbenve tapasztaltak féloldalas, a DK-hoz köthető interjúkat, anyagokat. „Ezeket nem mi készítettük el, azt sem tudjuk, ki vagy kik írhatták azokat, mi csak egyszerűen szembesültünk vele, hogy ez fog megjelenni nyomtatott verzióban” – húzta alá.

Elvándorlási hullám

A mikomos munkatárs szerint az ügyvezető távozása után önfeledt a hangulat, egyértelmű a fellélegzés, egyfajta megkönnyebbülés jellemzi a „csapatot”. A munka nem áll meg. „Jelenleg építjük vissza magunkat, hiszen számos kiváló munkatársunk távozott az ügyvezető regnálása alatt” – húzta alá. Részletezve rámutatott: 2022-ben elvándorlási hullám kezdődött a médiavállalatnál. Előbb az értékesítési vezető távozott, majd Maros Éva maga rúgott ki két embert a Minaptól, egy online szerkesztőt és a videós tartalmakért felelős munkatársat. 

„Tavaly ősszel szerkesztő-riporterek, vágók, operatőrök távoztak, nagyjából 10 ember a 40 fős állományból…” – hangsúlyozta.

Azt is elmondta, hogy most újabb kolléga távozik, aki szintén az ügyvezető miatt kényszerült munkahelyváltásra, és már a felmondási idejét töltötte, mikor Maros Éva távozni kényszerült. Mindezt a tv egyik ismert arca is kommentálta egy nyilvános bejegyzésében. Azt írta: „A változás elérkezett. Csak sajnos túl későn, és túl kevés.” Azt is részletesen leírta, hogy bíztak a kollégájuk maradásában. „Nálunk eddig mindig az volt a szokás, hogy aki elment, attól elköszöntünk, ajándékot adtunk neki. Ő tőlünk semmit nem kapott. Annyira hihetetlenül bíztunk benne, hogy velünk marad, hogy meg sem fordult a fejünkben búcsúajándékot venni” – írta elkeseredett bejegyzésében kollégája távozása miatt.

Pozitív hatások

A forrásunk beavatott, hogy már az első napokban érkeztek pozitív olvasói visszajelzések. „A szerkesztőség elkezdett normális rendben működni, például nincsenek kötelezően szemlézendő anyagok különböző hírportálokról, és itt azon van a hangsúly, hogy nem kell azt a narratívát követnünk, amit a DK szeretne” – hangsúlyozta. Állítása szerint a Mikomnál most szinte mindenki bizakodik, hiszen úgy tűnik számukra, hogy végre a saját szakmai belátásuk szerint dolgozhatnak. Ezt alapozhatja meg, hogy a változás után bement a szerkesztőségbe Veres Pál, Miskolc polgármestere, és szakmai munkát, mindkét politikai oldal irányába kiegyensúlyozottságot kért.

A függetlenségért aggódik a DK

Mint ismeretes, szeptember 20-án Veres Pál polgármester döntött a Mikom Kft. ügyvezető igazgatója jogviszonyának megszüntetéséről. A városháza azt írta: a polgármester megismerve, meghallva, megértve a Mikom dolgozóinak véleményét, megismerve, meghallgatva az ott dolgozó belső és külső partnerek véleményét is figyelembe véve hozta meg döntését. A DK is reagált az ügyvezető menesztésére. Ők akkor azt írták, hogy azonnali hatállyal, indoklás nélkül és a várost vezető ellenzéki pártokkal való egyeztetést megkerülve távolította el tisztségéből Veres Pál polgármester a miskolci önkormányzati médiát működtető Mikom ügyvezetőjét, Maros Évát. Azt is írták, hogy nem tűrik el, hogy propagandamédiát csináljanak a miskolciak tévéjéből és újságjából. „Nem fogjuk engedni, hogy a polgármester a saját kampányeszközeként kezelje az önkormányzati médiát. A miskolci önkormányzati médiának továbbra is politikailag független, szakmai alapokon kell működnie, amely kizárólag a Miskolcon élők érdekeit képviseli” – hangsúlyozták.

 

„CSŐ MAROS ÉVA”

A Mikom cégvezetőjének távozása után anagrammában üzentek a nagyvilágnak a médiavállalat munkatársai. (A cikk a mai napig elolvasható a minap.hu-n.) Ha a Diósgyőri várról szóló cikk bekezdéseinek első betűit összeolvassuk, a „Cső Maros Éva” üzenet áll össze. A bekezdések kezdőszavai: Cementhalom, Sokan, Ő, Miskolcon, A, Régi, Ott, Szarka, Építés, Veres, Amíg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában