Itt az őszi szünet

2023.10.29. 20:00

A szünidő ne csak a tanulásról szóljon!

A szakember szerint fontos a pihenés a gyermekek számára, de az aktív kikapcsolódás még hasznosabb lehet.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Serenko Natalia

Az őszi szünet kapcsán többen az aktív pihenést részesítik előnybe, de vannak olyanok is, akik ilyenkor inkább tanulnak. Az általunk megkérdezett szakember szerint fontos, hogy megtalálják a szülők és a gyermekek a megfelelő összhangot a szünidő hasznos eltöltésére. Sokan vannak, akik ilyenkor kezdik el bepótolni az iskolai lemaradást, és sokan ilyenkor is a hétköznapoknak megfelelő rutinban tanulnak. Fontos, hogy a szünidőben ne tanuljon a gyermek sokat, inkább a mozgáson, a sportoláson legyen a hangsúly, és a szülők próbálják minél hosszabb időre kimozdítani a lakásból a friss levegőre. Sokan ilyenkor unatkoznak és nem tudják, hogy mihez kezdjenek, ráadásul a hétvégi óraátállítás is megzavarhatja egy fiatal szervezetét. 

Mozgással jobban lehet pihenni

A mozgás levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az idegrendszert, így pihenni is jobban tud majd – állítják a szakemberek. Az őszi szünet a gyerekek számára olyan időszak, amikor testileg és szellemileg is feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak, és javíthatják a mentális jólétüket. Azonban fontos figyelni arra, hogy minden gyerek más, és az őszi szünetre adott reakciójuk eltérő lehet. Néhány gyereknek jobban fekszik az aktív programokban való részvétel, míg másoknak csendesebb, pihentető időre van szükségük. Azok a szülők és gondviselők, akik figyelnek a gyerekeik szükségleteire, segíthetnek abban, hogy az őszi szünet a legpozitívabb módon hasson a gyerekek egészségére.

Ideális időszak a játékra

Szobeczki Szonja miskolci pszichológus azt nyilatkozta a Boon.hu-nak, hogy az őszi szünetnek számos szempontból van pihentető hatása a gyerekekre. 

Szobeczki Szonja
Fotó: PGY

„Az iskolás gyerekek számára az iskolai kötelezettségek miatt gyakran intenzív hetek és hónapok követik egymást. Az őszi szünet lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek kipihenjék magukat, aludjanak, és helyreállítsák az energiáikat” – mondta. Hozzátette: a tanulással és az iskolai kötelezettségekkel járó stressz időszakosan csökkenhet az őszi szünet alatt. A gyerekeknek lehetőségük van kikapcsolódni és elengedni a mindennapi nyomást. „Az őszi szünet ideális időszak a játékra, a szabadidős tevékenységekre és a kikapcsolódásra. A gyerekeknek több szabadidő áll rendelkezésükre, ami lehetőséget biztosít a kedvenc hobbijaikkal vagy játékaikkal való foglalkozásra” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy a szünet lehetőséget kínál a családok számára, hogy közösen időt töltsenek. A közös programok és kirándulások erősíthetik a családi kötelékeket, és hozzájárulhatnak a gyerekek érzelmi biztonságához. „A családi köteléket és a szociális kapcsolatokat is erősíti egy-egy kirándulás, hiszen ilyenkor a családok a hétköznapokból kimozdulva élnek meg élményeket” – mutatott rá. A baráti kapcsolatok ápolása is fontos a szakember szerint. „Az szünidő során a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy találkozzanak barátaikkal és közösen szórakozzanak” – mutatott rá. Azt is elmondta, fontos, hogy az iskolán kívül is tartsák a kapcsolatot, mert ezzel olyan értékeket is felfedezhetnek, amit iskolai keretek között amúgy nem vennének észre. „A társas kapcsolatok kialakítása és ápolása fontos szerepet játszik a gyermek lelki fejlődésében” – mondta.

A függetlenséget is fejleszti

A pszichológus arra is kitért, hogy a szünet során a gyerekek szabadon kibontakoztathatják kreatív képességeiket, például rajzolással, festéssel, írással vagy egyéb művészeti tevékenységekkel. Emellett kipróbálhatnak új dolgokat és fejleszthetik készségeiket. 

„A természet közelsége hozzájárulhat a gyerekek jókedvéhez és lelki egészségéhez” – mondta. Azt is hangsúlyozta, hogy az önbizalom és függetlenség fejlesztése is fontos a gyermekek számára. „Az őszi szünet során a gyerekek olyan kihívásokkal is találkozhatnak, amelyek segíthetik önbizalmuk és függetlenségük fejlesztését. Például megtervezhetnek egy saját projektet vagy megtanulhatnak új készségeket” – ismertette.

A szorongást is oldja

Az őszi időszak és a szorongás kéz a kézben járhat a szakemberek szerint ezért is fontos a szünetben a pihenés. A kikapcsolódás lehetővé teszi az gyermekek számára, hogy megszabaduljanak a stressz okozta nyomástól. A szorongás gyakran fokozott stresszreakcióval jár, és ezek a kikapcsolódási tevékenységek segítenek csökkenteni a test stresszhormonokkal való terhelését. A gyermekek számára is fontos a relaxáció, mert a kikapcsolódás során az egyének hagyják el a mindennapi problémáikat, és engedik magukat pihenésnek és relaxációnak. Ez segít csökkenteni a feszültséget, megnyugtatni az idegrendszert, és csökkenteni az izomfeszültséget, ami sokszor a szorongás fizikai tüneteivel jár együtt. A szorongás kezeléséhez fontos az önszabályozás és az érzelmi intelligencia fejlesztése. A kikapcsolódás segíthet az egyéneknek megtanulni, hogyan kezeljék a szorongásos helyzeteket, és hogyan alkalmazzák azokat az eszközöket, amelyekkel csökkenthetik a szorongásukat. A kikapcsolódási tevékenységek gyakran társas események is, amelyek lehetővé teszik az egyének számára, hogy kapcsolatba lépjenek másokkal. A társas támogatás és az együtt töltött idő segíthet abban, hogy az egyén ne érezze magát egyedül a szorongásával, fogalmazott Szobeczki Szonja pszichológus.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában