Szabályozás

2023.10.13. 17:30

Van ahol már fűtenek a suliban, de sehol sem fáznak a gyerekek

Az eddigi időjárás eddig nem nagyon indokolta, hogy a korábban bekapcsolják a fűtést az intézményekben.

Póczos Nikolett

Tavaly a hőmérő nagy szerepet játszott az iskolák fűtésekor

Fotó: Móricz István

Tavaly, az energiaválság idején nagy vitákat váltott ki, hány fok körüli hőmérsékletet kell biztosítani például a gyermekek számára az oktatási intézményekben. Most a fűtési szezon indulása előtt megnéztük, a különböző fenntartású intézmények mikor és milyen feltételekkel kapcsolják be a fűtést.

Távfűtés, vagy saját kazán 

A Miskolci Tankerületi Központhoz tartozó iskolák egy része távfűtéses, míg másik része egyedi fűtésű, vagyis rendelkezik saját kazánnal. „A távfűtéses intézmények esetében a tankerület már korábban, az időjárás hidegebbre fordulásakor felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, így ezekben az intézményekben már van fűtés. Az egyedi fűtéssel rendelkező iskolák esetében az iskola igazgatója saját hatáskörben dönthetett a fűtés megindításáról" – válaszolta érdeklődésünkre dr. László István a Miskolci Tankerületi Központ tankerületi igazgatója. 

Kíváncsiak voltunk egy egyházi fenntartású intézmény gyakorlatára, ott mikor kezdik a fűtési szezont az iskolában. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda üzemeltetési adminisztrátora, Kosztyó Marianna elmondta, hogy a törtvényileg meghatározott október 15-i határt, melyet a törvény szabályoz, tartják az iskolában. Az eddigi időjárás eddig nem indokolta, hogy a korábbi kezdést kezdeményezzék a szolgáltatónál.

Véd a szigetelés 

Mezőkövesdi Tankerületi Központtól megtudtuk, hogy a múlt héten már elvégezték intézményeikben a próbafűtést és bentlakásos intézményeikben esténként be is indítják a fűtést. De a tankerülethez tartozó intézmények nagy része le van szigetelve, meleg van az épületekben, így eddig még nem tartották indokoltnak a folyamatos fűtést, ha viszont az időjárás úgy alakul, be tudják üzemelni azt - tudatták. 

A Miskolci Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákra is kíváncsiak voltunk, írásban ígértek választ, de idáig nem érkezett meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában