Nagy a felháborodás

2023.09.27. 11:30

Az MVK munkavállalói visszavonatnák a városháza által tervezett új menetrendet. Mutatjuk miért...

A miskolci közgyűlés csütörtökön tárgyalja, október 14-én pedig már be is vezetnék a tervezett busz és villamos menetrendi változtatásokat.

Szaniszló Bálint

Változik a menetrend Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

A szeptember 28-ára összehívott miskolci közgyűlés a 4. napirendi pont keretében tárgyalja a Javaslat a közösségi közlekedés vonalhálózatának és menetrendjének módosítására című előterjesztést, amelyet a polgármesteri hivatal alig pár hónapja életre hívott új szervezeti egysége, a Közlekedésszervező Osztály munkatársai készítették el – fogalmazhatunk úgy – rohammunkában. 

A sietséget jelzi, hogy az új menetrendet már október 14-én, szombaton be akarják vezetni.  

Az előterjesztéshez kapcsolódó bevezető szöveg szerint a Közlekedésszervező Osztály „az elmúlt évek forgalomlebonyolítási tapasztalatai, a rendelkezésre álló utasszám- és célforgalmi adatok, valamint az utasoktól beérkező észrevételek és javaslatok alapján vonalhálózati és menetrendi változtatásokra, illetve fejlesztésekre tesz javaslatot.”  

Nem tudni, mibe kerül

Mivel az új koncepció nagyobb volumenű, érdemi változtatásokat tartalmaz, ezért indokoltnak tartják annak a közgyűlés által történő jóváhagyását. 

Úgy fogalmaznak, hogy a javasolt vonalhálózati és a menetrendi változtatások a jelenlegi menetrend által nyújtott szolgáltatást javítják. 

Az ütemes menetrendek, a közös szakaszokon való egyenletesség, az átszállásmentes kapcsolatok bővítése és a völgyidőszaki járatsűrítések alkalmazása az utazóközönség jobb megelégedettségét célozzák. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően a közösségi közlekedés elérhetősége és utasmegtartó ereje növekszik.

A 61 oldalas előterjesztés nem tartalmaz arra vonatkozó adatokat, hogy a változások végrehajtása mennyi pénzébe kerül majd a város közösségi közlekedésének lebonyolításáért felelős, amúgy is jelentő veszteségeket cipelő Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt.-nek. Annyit lehet csupán megtudni, hogy „a javasolt vonalhálózat- és menetrend-módosítással összefüggésben jelentkező futásteljesítmény-növekmény 2023. évre várt többletköltségének fedezetét az önkormányzat a 2023. évi költségvetésének terhére biztosítja.”

Levél a polgármesternek

Az MVK Zrt. reprezentatív szakszervezetei, valamint Üzemi Tanácsa szeptember 22-i dátummal levelet küldött Veres Pál polgármesternek. A levélben „megdöbbenéssel és mély sajnálattal vették tudomásul” a tervezett vonalhálózati és menetrendi változtatásokat, amelyeket ráadásul a dolgozói érdekvédelmi szervezetek kikerülésével akarnak bevezetni. 

Arra kérik a polgármestert, vonja vissza a javaslatot, mert az abban foglaltak végrehajtása törvényekbe ütköző és arra az eredményre vezetne, hogy tovább gyengülne a társaság dolgozói állománya. 

Mint írták, „a 2023. április hónapban kezdődött és a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közlekedésszervező Osztályának felállításával kapcsolatos, sorozatos, törvényben foglalt véleményezési jogainkat sértő, és szakmai hibák, bizonytalanságok sorozatát hordozó anyagokkal kapcsolatosan eszkalálódott problémáink okán fordulunk a nyilvánossághoz.” 

Erkölcsi és anyagi károk

Az érdekvédelmi szervezetek jelezték, hogy a részükről kezdeményezett többszöri egyeztetés, szakmai érvelések után is ragaszkodik a városvezetés „a Közlekedésszervező Osztálya által tervezett, több irányból is szakmaiatlan, olykor pazarló költségvetésbe hajló menetrend bevezetéséhez”. Leírták, hogy egy a mostanihoz kísértetiesen hasonló menetrendet már tavaly december hónapban – hosszas ellenérvek, és egy, az MVK berkein belül lezajlott, túlfűtött hangulatú állománygyűlés után - mindössze két héttel a bevezetése után visszavontak. 

Ennek ellenére hasonlóan kifogásolható, és még nehezebben teljesíthető menetrendet kívánnak bevezettetni most, ezért úgy érezzük, kötelességünk a város lakosságát is tájékoztatni a kialakult helyzetről, hiszen egy esetlegesen balul elsült változtatássorozat erkölcsi és anyagi károkat is okozhat az MVK Zrt. számára, annak ellenére, hogy ezeket a változtatásokat nem a mi társaságunk kívánja véghez vinni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában