Vélemények

2023.09.25. 15:07

Forronganak az MVK sofőréről készült videón a kommentelők

A pénteken készült felvétel kapcsán nagyon sokan kifejtették álláspontjukat. Voltak aki más munkakörökkel hozták párhuzamba a balesetveszélyes vezetést.

Ujlaki Attila

Illusztráció

Fotó: Ádám János

Sokaknál kiverte a biztosítékot az, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. egy menetrendszerinti járatának sofőrje telefonált vezetés közben. Az esetről az egyik utas videót is készített, a cikk alatt pedig özönlettek a kommentek. Voltak, akik szerint ez a magatartás belefér, de olyanok is írtak szép számmal, akik szerint felelőtlen és egyenesen balesetveszélyes volt a sofőr tette. 

Az egyikük az írta: 

Sok ember testi épségét veszélyezteti az biztos, hogy szólnék neki 

– írta. Hozzátette: a gyermekeim is járnak busszal, villamossal. Egy másik hozzászóló szerint „vamzer” (áruló – a szerk.), aki az ilyet felveszi és közzéteszi. Olyan is akadt, aki más munkakörrel hozta párhuzamba. 

Ameddig egy orvos műtét közben, egy mentőgépkocsi-vezető mentés közben, vagy egy tanár nem telefonál órán, addig egy buszsofőr se tehesse meg.

Korábban egyébként több hasonló eset is történt az országban. Budapesten egy utas számon kérte a vezetőt, mire ő leszállította a járműről, de olyan is volt, hogy egy nyírbátori járat sofőrje pötyögött a telefonján menetközben, amiről szintén videó készült.

Egyértelműen hibázott és veszélyes a tette

A Tények stábja megkérdezett egy vezetéstechnikai szakértőnek, aki szerint a buszvezető egyértelműen hibázott. A szakértő a boon.hu-n megjelent videó kapcsán azt mondta, a sofőr tette nemcsak felelőtlen, hanem veszélyes is. 

Egyértelmű, hogy vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használni tilos. Nincs miről beszélni, tényszerűen megáll a szabálysértés

– nyilatkozta Köves Szilárd. Hozzátette, hogy a sofőröknek vezetés közben tilos olyan eszközöket használni, amik elvonhatják a figyelmüket. Ha pedig telefonálni szeretnének, használjanak kihangosítót.

Elvonja a figyelmet

A telefonálás közbeni vezetés veszélyes, mert elvonja a vezető figyelmét a közlekedésről és növeli a balesetek kockázatát. A szakértők szerint a telefonálás közben a vezetőnek meg kell osztania figyelmét a telefonbeszélgetéssel és a vezetéssel. Ez a figyelemelterelés időbeli reakcióidők csökkenéséhez, hibás döntésekhez és balesetekhez vezethet. Bár sok országban bevezették a kéz nélküli telefonhasználatot vezetés közben, a beszélgetés és az érintőképernyős interakciók még mindig leköthetik a vezető figyelmét. Amikor a vezető a telefonját nézi vagy olvas egy üzenetet, elveszíti a közutat a látóteréből. Ez növeli az árokba hajtás, más járművekkel való ütközés vagy gyalogosok és kerékpárosok kihagyásának kockázatát. Akkor is veszélyes lehet a telefonhasználat vezetés közben, ha a vezető fizikailag a kormány mögött van, de gondolatai és elméje a telefonos beszélgetésben vagy üzenetekben merülnek el. Ez az esetekben ugyanúgy csökkentheti a reakcióidőt és a reagálóképességet.

Statisztikák is alátámasztják, hogy veszélyes

Kutatások és baleseti statisztikák azt mutatják, hogy a telefonálás közbeni vezetés szignifikánsan megnöveli a balesetek kockázatát. Az ilyen balesetek súlyosak lehetnek, és sérülésekhez vagy halálesetekhez vezethetnek. Azok az intézkedések, mint a kéz nélküli készülékek használata vagy a vezetés közbeni telefonálás teljes tilalma, sok országban bevezetésre kerültek annak érdekében, hogy csökkentsék a telefonálás közbeni vezetés veszélyeit és javítsák a közúti biztonságot. A szakértők, azt javasolják, hogy a legbiztonságosabb megoldás mindig az, ha a vezető teljes figyelmét az úton tartja, és a telefonhasználatot a vezetés utánra vagy parkolás utánra időzíti. Kerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, akik azt mondták az ügyben nem érkezett bejelentés hozzájuk, de amennyiben kapnak hivatalos megkeresést lefolytatják a szabálysértési eljárást az ügyben. Azt is meg tudtuk, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Vállalat vizsgálja az esetet, de nem nyilatkoztak az ügyről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában