Jó érlelő idő várható

2023.09.10. 07:00

Lassan kezdik betakarítani vármegyénkben a napraforgót, kukoricát

A derült, száraz, meleg időjárás kedvez kapás növényeink érésének.

Pap Gyula

Hamarosan beérik a napraforgó termése

Fotó: MW

A nappali hőmérsékletek a nyarat idézik, az egyre hosszabbodó éjszakákon viszont már lehűl a levegő, és hajnalban bő harmat képződik. Változás csak a jövő hét közepén várható, addig kitart a napos, csapadékmentes, késő nyári idő – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Marad a meleg

Az elmúlt hetek száraz időjárása meglehetősen megnehezítette a talajelőkészítő munkákat, amelyek az őszi árpa és a búza esetében aktuálisak – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. A napraforgónak és a kukoricának hamarosan elkezdődhet a betakarítása előbbi szeptember 10-15 környékén, az utóbbi október közepén várható – tette hozzá.

Taskó József, A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke.
Fotó: Bujdos Tibor

A kukorica és napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica fajtától függően az érés különböző fázisaiban jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz növényeket, de vannak táblák, ahol még a zöld levelek vannak túlsúlyban. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett példányok. További csapadékra már nincs szüksége sem a kukoricának sem a napraforgónak, a mostani meleg, száraz idő kedvezően hat az érésre.

A csemege  kukorica már jó ideje kapható a piacon, a takarmányozásra ültetett fajtákat  októberben kezdik majd betakarítani
Fotó: Ádám János

Az őszi káposztarepce vetése is elkezdődött, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

A következő egy hétben nem várható számottevő változás időjárásunkban. A sok napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik, csapadék a jövő szerdáig sehol sem lesz. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában