Vita az átkötőút körül

2023.08.05. 15:30

Kételyekkel fogadják a lakók az épülő utat Miskolcon (fotókkal)

A Thököly Imre utcában lakók egy része fél a megnövekedő forgalomtól és a balesetveszélytől, a városháza szerint a lakók kérték a beruházást.

Ujlaki Attila

Már el is kezdődött az építkezés

Fotó: Ádám János

Nagy volumenű munkálatok kezdődtek augusztus elején a Győri kapuban. Mint kiderült a Thököly Imre utca egy részét összekötik az Aba utcával, ez azonban nem tetszik az ott lakók egy részének. Molnár Ferencné, aki a boon.hu-t kereste meg a szerintük aggályos építkezéssel, nem érti, miért van szükség a beruházásra.

„A zsákutcát nyitják meg a forgalomnak, ráadásul kétirányúsítják, ezzel balesetveszélyessé teszik a környéken élők közlekedését. Gyalogos járdán vezetik át az utat, jegyezte meg, a kukákhoz át kell majd járni rajta, sok a beteg és nehezen mozgó idős a környéken, egy ekkora átmenő forgalom szerintem balesetveszélyt okoz” – panaszolta. Megjegyezte, a beruházás 150 lakót érint. Hozzátette: az önkormányzattól az építkezést megelőzően egy ember ment ki, aki azt mondta nekik, hogy közterületről van szó.

„Szerintem akkor is meg kellett volna kérdezni mindenkit” – mutatott rá.

Azt is megosztotta, hogy eddig egy csendes zsákutcáról volt szó, így aláírást is gyűjtöttek a beruházás ellen, mert a nyugalmuk került veszélybe.

„Az utca megnyitása korábban is felvetődött egy lakógyűlésen, de akkor sem támogattuk” – húzta alá. És sorolta a felmerülő további kérdéseit is: a parkolás ezen út két oldalán történik, ami azt jelenti, hogy középen egy személyautó fér el. Hogy lesz kétirányú a forgalom? Lesz fekvőrendőr a forgalom lassítására? Milyen dolog az, hogy már az északi oldalon egyébként is nagyforgalmú út zaját kell elviselnünk, most pedig alig 5 méterre a bérháztól, ismét forgalmat generálnak, olyan indokkal, ami nem reális. Mindehhez hozzáfűzte azt is, hogy egy 40 éves fát is kivágnak a beruházás miatt. 

A többség kérésére indult el a beruházás?

Az ügyel kapcsolatban kerestük dr. Simon Gábort, a körzet önkormányzati képviselőjét telefonon, akit nem értünk el, így elküldtük a kérdéseinket a városháza sajtóosztályára, akik azt kérték, hogy válaszukat teljes terjedelmében közöljük.

Kérdések, válaszok:

-Volt-e kint valaki az önkormányzattól a beruházás megkezdése előtt?

A kivitelezés megkezdése előtt a Városüzemeltetési és Műszaki Osztály képviselője munkaterületet adott át a kivitelezőnek, a terv szerinti műszaki tartalmat közösen a helyszínen pontosították.

-Minek a keretében valósul meg a beruházás?

Dr. Simon Gábor, a terület önkormányzat képviselőjének 2023-as „választókerületi feladatok” költségvetési soráról valósul meg a beruházás.

-Milyen hatásvizsgálatokat végeztek a munkák megkezdése előtt? /közlekedési terhelés, környezetszennyezés, zajszennyezés/

Az érvényben lévő jogszabályok alapján nincs szükség egy 25 méteres bekötőút építésénél a fent említett vizsgálatok elvégzésére. „Az előzetes vizsgálati eljárás lefolytatása nélkül, más hatósági, szakhatósági eljárásban, ha a tervezett tevékenység a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet 3. számú mellékletében szerepel, de nem éri el a 3. számú mellékletben meghatározott küszöbértéket, vagy a 3. számú mellékletben a tevékenységre megállapított feltétel nem teljesül.

-Mikor tájékoztatták a lakókat a beruházásról?

A terület önkormányzati képviselője a társasház lakóinak többségi kérelmére kezdeményezte 2022-ben a „parkoló – Aba út átkötés” megvalósítását azért, mert egyrészt autóforduló hiányában a parkoló végében a gépjáművezetők megfordultak és több autó sérült a manőverezés során, másrészt tűzoltósági felvonulási terület biztosításaként is szolgál a bekötőút megépítése.

-A parkolóhelyekkel mi fog történni?

A parkolóhelyek a jelenlegi állapotában megmaradnak

-A beruházás során történik-e fa kivágása? Ha igen, hány fát érint?

A tervek szerint mindössze egyetlen orgonabokor került kivágásra és egy ezüstjuhar, amely pótlása a kivitelező feladata.

-Van-e köze a beruházásnak a Thököly híd bővítéséhez?

A két beruházás teljesen függetlenül valósul meg egymástól. Az átkötőút építése előtt a Vászonfehérítő úton egyébként lakossági parkolóigények kielégítése érdekében 29 férőhelyes gyeprácsos parkoló került kialakításra szintén Dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő alapjából. Mindkét beruházáshoz kapcsolódott egy engedélyezési eljárás a B-A-Z Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki engedélyezési és Mérésügyi Főosztályán, a határozat száma: BO/30/00003-5/2023. Az Önkormányzatnak lehetősége van a beruházást követően a forgalmi rend felülvizsgálatának elvégzésére és a jelenlegi forgalmi rend korrigálására is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában