Gondolta volna?

2023.07.28. 20:00

Ekkorra lesz rend Miskolcon, a Dayka-átkötés környékén - Fotókkal

Az útépítésekre nagy szükség van, ám az is tény, hogy egy-egy ilyen beruházás hatalmas türelemjáték elé állítja az autósokat.

Szaniszló Bálint

Terelés terelés hátán a Dayka-átkötésnél

A Dayka-átkötésként ismert miskolci útépítés már hosszú hónapok, a Thököly-híd átépítése még csak hetek óta veszi igénybe a közlekedők türelmét.

Mára már persze minden miskolci autós megszokta, hogy a Meggyesalja, a Rácz György és a Petőfi utca környékén járóknak – a szó szoros értelmében – mindenre (is) fel kell készülniük. A Dayka-átkötés építése alaposan felforgatta a miskolci belváros környékét. Nem elkeserítésként mondjuk, hogy van még jócskán hátra idő, amire rendeződnek a viszonyok arrafelé.

Régi terv volt 

Mint a Boon.hu több alkalommal is foglalkozott vele, a Dayka-átkötés terve évekkel ezelőttre nyúlik vissza, és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé egy igazi főteret lehessen kialakítani. Ehhez azonban az átmenő gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület tehermentesüljön.  

Így fog kinézni a Dayka-átkötés

Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől lezáró, az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra lesz jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.  

Milliárdos beruházás 

A Dayka-átkötés megépítése egy 1,8 milliárd forintos projekt keretében kezdődhetett el tavaly tavasszal. Épületek egész sorát kellett lebontani, hiszen a Dayka Gábor utca folytatásának útjában tucatnyi építmény - lakóház, közintézmény, irodaház - volt. Ma már odáig jutott a projekt, hogy az átkötés nyomvonalából eltávolított épületek helyén már majdnem elkészült maga az átkötő út, azaz a szemlélődő láthatja, milyen lesz, ha minden elkészül majd. A Szent István tér felé eső részen is igen nagy a felfordulás, de ott is jól látható a fejlődés.

Ekkorra lesz kész 

Megkérdeztük a miskolci önkormányzat sajtó osztályától, hogy mikorra készül el a Dayka-átkötés, és mikor áll helyre a közlekedés rendje ezen a területen? Megtudtuk, hogy a beruházás várható befejezése 2023. november 30-a. Ezt követően állhat helyre az új közlekedési rend a területen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában