Városjárás

2024.05.02. 17:51

Szeret játszani? Interaktív kulturális társasjáték lesz Miskolcon

Az Itthon Miskolcon Egyesület által alapított Szeretem Miskolcot mozgalom 15. alkalommal invitálja Miskolc lakóit játékos városjárásra, melynek központi témája az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház.

Gárdonyi Edina

Seres Ildikó, Fedor Vilmos és Varga Andrea a tájékoztatón

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

– A már tradicionálisnak mondható helytörténeti verseny kiváló alkalom arra, hogy újra felfedezzük lakóhelyünk különleges értékeit és megismerkedjünk a város egykoron élt és maradandót alkotott személyiségeivel – mondta el Czikora Ágnes kommunikátor, mielőtt a szervezők és a támogatók képviselőit kérdezte az esemény sajtótájékoztatóján.

Már két éve is háziasszonya volt a városjárás színházat érintő részének és megtiszteltetésnek érzi, hogy idén is a szervezők között tudhatja magát, amikor a színház a központi téma a városjáráson – mondta el Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze. Részleteket nem árul el, hogy a játék izgalmát fenntartsa, de azt igen, hogy játékos, improvizatív, aktív feladatokkal készülnek, amihez érdemes ismerni a 200 éves színház történelmét és jelenét is. A két évvel ezelőtti eseménnyel kapcsolatban felidézte, hogy a miskolciak nem csak színházszerető, hanem a színházat is ismerő emberek és minden tudások megvolt a feladatok megoldásához.

Tudta, hogy a Csárdáskirálynő szövegírója is miskolci?

A program történetét az idén 23 éves Itthon Miskolcon Egyesület alapítója, az ötletgazda Fedor Vilmos idézi fel: 1984-ig nyúlik vissza városjárás története, akkor rendezték az első hasonló programot Miskolcon. A városjárás résztvevőinek száma tartósan 3-500 fő között van és a résztvevők mindig rácsodálkoznak, hogy olyan helyekre is eljutnak, ahol még képzeletükben sem jártak. Jellemzően iskolás csapatok, családok, baráti, munkahelyi társaságok jelentkeznek a játékra. 

A csapatokat úgy osztják be, hogy az egyes állomásokon azonos korosztályok találkozzanak és ez a visszajelzések alapján nagyon jól működik. A múltban is egy pezsgő, élő város volt és a vidéki városok közül a legtöbb kulturális értékkel rendelkezik Miskolc, csak sok esetben ezekről nincs tudomásuk. Példaként említi az ötletgazda a miskolci származású Jenbach Bélát, aki a Csárdáskirálynő szövegírója, azé a darabé, amit minden ötödik percben játszanak valahol a világban – az ő történetét is megismerhették már a játékosok – idézte fel a szervező.

Miskolc tele van értékekkel

Városi identitás nélkül nincs város és nincs közösség, a Miskolchoz tartozás érzése pedig ilyen közösségi alkalmakból indulhat ki – mondta el Varga Andrea, Miskolc város alpolgármestere, majd személyes élményeit is megosztotta, hiszen 1984-ben, még középiskolásként vett részt az első ilyen városjáráson. A program fontosságát, azt, hogy egy várost mennyire építhetnek a közösségi élmények az is mutatja, hogy minden városvezetés támogatta ezt a kezdeményezést – fűzte hozzá.

– Tele van a város értékekkel, amiket a helyieknek is fel kell fedezni és nincs annál nagyobb öröm, mint amikor Szeretem Miskolcot feliratú pólóban nyüzsög több száz ember minden korosztályból a belvárosban. Az értékek megőrzésében, az összefogásban a miskolciak mindig is kiemelkedők voltak, hiszen ahogyan a Herman Ottó Múzeum, úgy a 200 éves színház is közakadakozásból épült annak idején. „Ahol elvesznek a tradíciók, ott kilyukad az idő, és elpereg a múlt” – zárta beszédét egy Ancsel Éva idézettel az alpolgármester, aki nosztalgiából résztvevője lesz az idei játéknak.

Helyet és támogatást is adnak

Három éve aktív támogatója a programnak a Tudomány és Technika Háza. Miskolciság, identitás, fiatalok, fiatalok megtartása, család – ezek a legfontosabb hívószavak, ami miatt felkarolták ezt az eseményt, hiszen ezek számukra is alapértékek – mondta el a TTH tulajdonosa, Dr. Hajdú László. Nem csak helyet adnak – hiszen ők a kiindulópont és az érkezési pont is – hanem az ajándék pólók gyártási költségeit is támogatják.

– Három éve kellett a szervezőcsapatnak egy bázis helyszín, mi ezt jószolgálati alapon biztosítottuk. Fontos elemnek tartom, hogy színes pólóban jelenjenek meg a csapatok, így láthatóvá válik a rendezvény, hiszen ha több száz ember feltűnő pólóban ellepi a belvárost, arra az emberek felkapják a fejüket és ennek fontos üzenete van– válaszolta a TTH tulajdonosa arra a kérdésünkre, miért fontos számára az esemény támogatása.

A május 25-i eseményre május 12-ig várják a csapatok jelentkezését.

További részletek az esemény közösségi média oldalán találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában