boon.hu video

2023.08.26. 15:56

Horror körülmények egy borsodi kutyatelepen (fotók, videó)

Állatkínzás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a perei kutyatulajdonos ellen.

Detzky Anna

Éveken át bezárva tartott kutyáját

Forrás: Shutterstock

Fotó: K64End

Elrettentő képeket osztott meg közösségi oldalán egy borsodi kutyatelepről szerdán a Diósgyőri Szurkolók az Állatokért Alapítvány, és közölték, hogy az ingatlanban feltételezhetően szaporító tevékenység folyik. Kérdésünkre elmondták, hogy a telep Pere községben van, és a csütörtöki rajtaütés után eljárás indult a kutyatulajdonos nő ellen. A településvezetést is megkerestük az ügyben.

Ebtetemek a fagyasztóban

- Négy éve vette meg a holland kutyatulajdonos a perei ingatlant, ahol azóta szörnyű körülmények között tartja az állatait. A lakást akkor éppen olcsón árusították, de senki sem figyelt fel rá, hogy bármi változás is történt volna ott, a hölgyet sem láttuk sokáig – nyilatkozta szerkesztőségünknek Hornyik Bertalan, Pere polgármestere. - Aztán kezdődtek a problémák, mert elgazosodott az ingatlan, és bűz párolgott ki, emellett agresszív is a lakó. A szomszédokkal sem jött ki, akik többször bejelentették. Aljegyző úrral és egy hollandul jól beszélő úriemberrel elmentünk hozzá és figyelmeztettük, hogy tegye rendbe a portát. Ezt követően már nyilvánvalóvá vált, hogy kutyákat tart, de azt nem tudtuk, hogy milyen körülmények között. Bár rendszeresen kerestek telefonon a szomszédok, hogy kutyaürülék szag van. Három nappal ezelőtt hívtam az állatvédőket is. Amikor beljebb mentünk, mondták, hogy a kutyákat le kellene foglalni, mert nem megfelelően tartják őket. Az állatok a forró napon sínylődtek, mert a kennelen belül láncra voltak verve. Még aznap megbeszéltem az állatvédőkkel, hogy, amikor sikerül helyet keríteni a kutyusoknak, azonnal lépnek és bevonják a rendőrséget és a hatósági állatorvost is. Ez csütörtökön valósult meg, Miskolcról és Budapestről is érkeztek állatvédők. A lakásban találtak injekciós tűket és a fagyasztóban kutyatetemeket. A rendőr azt mondta, hogy ez innentől kezdve bűncselekménynek számít. A hölgyet egyelőre gyanúsítottként hallgatták ki, ezért a lakásban maradhatott, de lesz még több tárgyalás.

Több hónap az eljárás

Az esetet a rendőrség is megerősítette, de az, hogy valóban szaporító telepről van-e szó, még nem bizonyított.
„Az Encsi Rendőrkapitányság állatkínzás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Tehát még szakértőket vonnak be, tanúkutatás és adatgyűjtés folyik, ami több hónap” – tájékoztatta kollégánkat Varga Rudolf rendőr százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A nő szökni próbált

A Szurkolók az Állatokért Alapítvány elnöke részletesen beszámolt róla, hogy mit találtak.
- A Borsod Betyársereg tagjai szóltak nekünk múlt héten arról, hogy a perei önkormányzat megkereste őket azzal, hogy van egy szaporító telep a településen – mondta el érdeklődésünkre Kapin Richárd. - Kedden elmentek a diósgyőri tagjainkkal megnézni a telepet, ők megerősítették, hogy a körülmények valóban aggasztóak. Megbeszéltük, hogy csütörtökön délben csinálunk egy alapos bejárást polgármester úrral, jegyzővel, rendőrséggel és a hatósági állatorvossal. Az agresszív tulajdonosnő többször kizavart minket az udvaráról, és összeveszett a rendőrökkel. Aztán szökni próbált, de visszahozták. Láttuk, hogy összetákolt kennelekben tartja a viszonylag jól táplált kutyákat, némelyiket kikötve. 6-8 kölyökkutyát is találtunk. Az épületben szintén három kutya várt minket. A mélyhűtő ládában elhullott ebtetemekre és lenyúzott kutyabőrre leltünk. Késő este a kert hátsó részében még több tetemre derült fény. Egy macskát pedig bezárva találtunk meg egy teherautó platóban egy másik macskacsontvázzal.

Összefogtak az állatvédők

Országos állatvédő szervezetek és helyi menhelyek is vállalták, hogy befogadják a 25-30 állatot.
- Az állatokat lefoglalták, a nő ellen pedig eljárás indult. A tetemeket boncolásra küldték, az élő kutyák pedig állatvédő szervezetekhez kerültek. A 25-30 állat elhelyezésében rajtunk kívül többek között a Diósgyőri és Komáromi Szurkolók az Állatokért csoportok, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA), a debreceni Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítványa, a Noé Állatotthon és a a Rex Kutyaotthon segít. A kutyák között bull típusú ebek, francia bulldogok, uszkárok és pulik is voltak, valamint volt két macska is. Körülbelül három heti szinten érkeznek hozzánk bejelentések szaporító telepekről, így egyre többet tudunk felszámolni közülük. Amikor bárki kutyát vásárol, meg kell nézni, hogy milyen körülmények között tartották, hogyan árusítják és nincs-e irreális ára. Az állat korábbi orvosi papírjait is mindig el kell kérni. Bízunk benne, hogy a rendőrség is egyre súlyosabb pénzbüntetést, és akár börtönt is ki fog szabni a szaporítókra. Ez elrettentő erővel bír majd – fejtette ki a Szurkolók Az Állatokért Alapítvány elnöke.

Figyelem! A nyugalmat megzavaró videó következik! (+18!!)

Szaporító fecskendők

A Diósgyőri szurkolók ongai menhelyén három kutyus kapott menedéket.
- A keddi és a csütörtöki terepszemlén is részt vettünk. A kutyatulajdonos hölgy először nem akart minket beengedni a házba. Csütörtökre viszont már le volt nyírva a fű. Fecskendőket találtunk, amelyeket mesterséges megtermékenyítésre használnak a szaporító telepeken. Ezt a hatósági állatorvos is megerősítette – fejtette ki nekünk Csík Zoltán, Diósgyőri Szurkolók az Állatokért csoport vezetője. - Az ongai menhelyünkre három kutyust tudtunk befogadni. Két kölyköt és egy felnőttet. A kicsik alultápláltak, a nagy pedig bolhás és a legyek megették a fülét. A telep felszámolása érdekében rengeteg állatvédő szervezet fogott össze, és a rendőrökkel, perei városvezetéssel is olajozott volt az együttműködés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában