Zivatarok, eső

2023.08.06. 09:52

Mutatjuk, milyen károkat okoztak a viharok vármegyénkben - frissítve!

Szinte be sem fejezték a pénteki viharkárok felszámolását a tűzoltók, a szombati viharok miatt ismét egymás után érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez.

Szögligetet sem kímélte az időjárás

Forrás: Facebook / Bubenkó Gábor

A leggyakrabban kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt riasztották a tűzoltóegységeket, tájékoztatott a katasztrófavédelem. Mint honlajukon írják, a legtöbb beavatkozásra Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség, de szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne kellett volna beavatkozni a viharok miatt.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 82 tűzoltói beavatkozás volt. Villám csapott egy mezőkövesdi melléképületbe, Mezőkövesd és Bogács között pedig egy szalmabála gyulladt ki villámcsapás miatt. A villámok miatti tüzeket a tűzoltók oltották el. Encsen egy családi ház kéményébe csapott a villám, amelyet vissza kellett bontani. Putnokon 2 családi házat a villámárvíz miatt 400 homokzsákkal kellett megvédeni. 

Nyékládházán is tombolt a vihar
Fotó: Olvasónk

Szombaton délután és az esti órákban főleg Mezőkövesden és környékén tombolt heves zivatar, több mint 40 riasztást kaptak a tűzoltók, többnyire fakidőlések miatt. Négyes és Szentistván között 40 akácfát a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók, míg Négyes és Borsodivánka között 20 fát a szomolyai önkéntes tűzoltók távolítottak el az útról, melyek a közlekedést veszélyeztették. Kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak fennakadást a térség több településén, Mezőnyárádon egy lakóház tetejét is megrongálta egy leszakadt faág, a tűzoltók a tető fóliázásában is segítséget nyújtottak a lakóknak, míg Négyesen egy családi ház kéménye dőlt a tetőre.

Forrás: Martonyi község 


A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt Putnokon, Aggteleken és Kazincbarcikán szivattyúztak a tűzoltók. Putnok Rózsadombon egy ház pincéjéből 40 köbméter vizet távolítottak el és 200 homokzsákot helyeztek ki az ingatlan védelmére, a Fancsal utcában szintén 200 homokzsákkal védekeztek a házba betörő víz ellen.

A délutáni és esti káreseteknél a szomszédos Heves vármegye több egysége is segítséget nyújtott a borsodi hivatásos és önkéntes tűzoltóknak - tájékoztatott Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Karasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.
A közösségi oldalon találtuk az alábbi videót: az esőzések miatt elöntötte az ár Tornaszentandrást. 


Az Országos Vízügyi Igazgatóság tegnap arra figyelmeztetett: az esőzések miatt Tisza vízrendszerén a Sajón, a Hernádon és a Zagyván a II. fokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása valószínűsíthető. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok.

Forrás: Facebook / Bubenkó Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában